2018.04.22 21:18 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 151x
1

Nincs jogosítványod? Pattanj a fűnyíróra!

Amikor az ember meghallja, hogy egy David Lynch rendezte filmről van szó, azonnal valami szürreális és bizarr dolgokkal teletűzdelt alkotásra asszociál. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen rendezői védjegyekről van szó. Ugyanakkor vannak azok az esetek, amikor egy Lynch film ezeket teljesen mellőzni tudja, s így is egy nagyszerű végeredmény lesz belőle: na, ez a Straight story.

Elöljáróban azt le lehet szögezni, hogy a film nem az izgalmas, pörgős sztorijával fogja lenyűgözni a nézőt, hiszen a történet úgy halad, mint Alvin Straight a fűnyírógépével: szépen lassan, komótosan, amolyan „öregurasan”. Mégis, ezalatt a lassú, alig két órás játékidő alatt úgy tud mesélni életről, az időskori létről, családi és testvéri kapcsolatokról, ahogy csak a legjobbak tudnak. Hiszen miről is van szó? Alvin Straight 73 éves, az iowai Laurensben él beszédhibás lányával együtt. Főszereplőnk egy igencsak makacs ember, aki romló egészségi állapota ellenére sem hajlandó orvoshoz menni. Így tölti mindennapjait, ám amikor hírt kap arról, hogy bátyja, Lyle, szélütést kapott, nekivág egy hosszú útnak, hogy tíz év után újra találkozhasson testvérével. Alvinnek nincs se jogosítványa, se autója, s mástól sem hajlandó segítségét kérni, ezáltal úgy dönt, hogy a fűnyírógépével teszi meg a nem kevesebb, mint háromszázötven mérföldes utat.

Nincs jogosítványod? Pattanj a fűnyíróra!

A film egyrészt a címszereplőt alakító Richard Farnsworth jutalomjátéka, aki az utolsó filmszerepével remekül ragadta meg az idős, karakán, középnyugati Straight figuráját. Azonnal a szívünkbe zárjuk, s drukkolunk, hogy nem mindennapi tervét el tudja érni. Ráadásul a karakternek nemcsak a drámai oldala erős, hanem a humora is (amikor a járműve javításának díját lecsökkenti, a film egyik legjobb jelenetét kapjuk). Másrészt pedig egy nagyon érdekes road movie-t kapunk, hiszen egy filmbéli nagy utazást rengeteg közlekedési eszközzel véghez vittek már, ám egy ilyen út fűnyíróval történő megtétele meglehetősen ritkának számít. Az ilyen zsánerű alkotásoknál persze alapnak tekinthetjük, hogy nem az úti cél, hanem az utazás maga a fontos, s útja során a főhős változáson megy keresztül (ez itt sincs másképp).

A road movie-k tekintetében ugyan valóban nem a Straight story lesz a minden idők legizgalmasabb darabja, de azért Lynch alkalomadtán egy kis feszültséget csempészett a történetbe (lásd példaként az elszabadult fűnyírót a lejtőn, vagy a cél előtti lerobbanást). Mindezek mellett pedig nem lehet elmenni szó nélkül Freddie Francis remek operatőri munkája és Angelo Badalamenti szívszorító dallamai mellett sem, amelyek mind-mind hozzájárulnak a film különleges hangulatához. David Lynch ezen alkotása jó ideje ott volt a várólistámon, s végre sikerült megnéznem, s minden egyes percét élveztem. Bátran mondhatom, hogy a Mester egyik legjobb darabja.

dráma | életrajzi | road movie

Alvin Straight 73 éves özvegyember, aki lányával, Rose-zal éldegél az Iowa állambeli kis városkában. Afféle régimódi cowboy, saját értékrendje és erkölcsi kódexe szerint... több»

1