2018.09.24 11:19 koricapito Olvasottság: <100x
1

1922: Stephen King történeteiből hálás feladat filmet készíteni

Bár nem vagyok egy könyvmoly, azt még én is tudom, hogy Stephen King regényei alapműveknek számítanak és mindig jó alapanyagot biztosítanak egy filmhez. A kérdés csak az szokott lenni, hogy milyen kezekbe kerülnek azok az adaptációs jogok. Sajnos eddig amennyit láttam ezekből az átdolgozásokból, nem sok volt, amely után azt éreztem, hogy a következőt is mindenáron látnom kell.

Az '1922'-ről semmit nem tudtam azelőtt, hogy az unokatestvérem ajánlotta volna, ezért nálam teljesen tiszta lappal indult a film. Talán emiatt tudtam nehezen felvenni a fonalat az elején, de ez nem is zavart, mert az audiovizuális megvalósítás olyan atmoszférát teremt, amely jól átadja azt a misztikus hangulatot, ami a későbbiek során tökéletesen illeszkedik a cselekményhez és a főhős lelki állapotához is. Mivel a regényt nem olvastam, ezért nincs viszonyítási alapom, viszont a film alatt végig hiányérzetem volt. Úgy éreztem, hogy a jó atmoszférát leszámítva nincs semmije a filmnek, amivel megfoghatná a nézőt. Persze Thomas Jane egy félisten és az alakítása most is parádés volt (az erőltetett déli akcentust leszámítva), de egyszerűen nem lehet együtt érezni a karakterével, teljesen súlytalan volt. Habár a bűntudatának vizuális kivetülései nyomasztóbbá tették a mű légkörét, azonban más szerepük, hatásuk azoknak sem volt.

1922: Stephen King történeteiből hálás feladat filmet készíteni

Így viszont csak egy olyan, horrorelemektől mentes, misztikus karakterdráma lett belőle, ahol még a főhős sorsa is hidegen hagyja a nézőt. Úgy gondolom, hogy a King rajongóknak kötelező darab, hiszen minden hátránya ellenére a jobb adaptációk közé tartozik, viszont nem szabad magasra tenni a lécet, mert ez nem az az alkotás, ami megugrik minden elvárást.

73 1922  (2017)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

Az 1922 történetének főszereplője egy farmer, Wilfred James, aki békés vidéki életet folytat feleségével, Arlette-tel és fiukkal, Henryvel. Csakhogy Arlette nem boldog a farmon,... több»

1