2024.08.08 09:10 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Visszatérés a kezdetek előtti időkre

1997-ben Vincenzo Natali rendezésében elkészült a Kocka első része, amely bár pénzügyileg nem lett egy hatalmas siker, de mind kritikailag, mind pedig a nézők visszajelzései alapján sok elismerésben részesült. A film forgalmazója, a Lionsgate még a 2000-es évek elején berendelte a folytatást, amilyet Andrzej Sekula hozott tető alá, egy sok sebből vérző forgatókönyvből, ugyanis a Kocka 2. - Hiperkocka kezdeti forgatókönyve nem igazán nyerte el a tetszését a producernek, Ernie Barbarashnak, és szépen átírta szinte az egész forgatókönyvet a saját elképzelése alapján. Míg az első Kocka-film bőven megállta a helyét az én szememben a horror műfaján belül, addig a folytatása sokkal inkább a sci-fi elemekre építkezett, és hát hiába lett pénzügyileg sikeresebb, mint az 1997-es első rész, mind a kritikai, mind pedig a nézői fogadtatása elégé megosztóra sikeredett. De a Lionsgate még ezután sem akarta elengedni a szériát, és 2004-ben úgy döntöttek, hogy trilógiává bővítik a Kocka franchise-t. Vagyis némileg pontosításra szorul mindez, ugyanis jelen filmünk nem folytatta a 2002-ben bemutatott Kocka 2. történetvonalát, hanem visszanyúl az 1997-es első Kocka-film előtti idővonalhoz. Tehát a Kocka 3. egy előzményfilm, amely nem is lett volna egy rossz ötlet, hisz az első két rész annyi kérdést és konspirációt generált a nézőknél, hogy épp ideje lett volna annak, hogy pár kérdésre kész válaszokkal szolgáljon majd eme előzményfilm. És hogy miként teljesített e téren a Kocka 3.? Szerintem amolyan közepesen.

Ernie Barbarash, aki már a 2002-es Kocka második részének az elkészítéséből is jelentősen kivette a maga részét (vezető producere volt a filmnek, illetve a saját elképzelése alapján átírta szinte az egész forgatókönyvet), itt megkapta a lehetőséget arra, hogy olyan előzményfilmet készítsen, amilyent csak akart. Részben magára is vállalta a produceri feladatokat, emellett pedig még a film forgatókönyvét és a rendezési munkálatokat is. Nos, jómagam tartottam némileg ettől, hisz az én szememben a második Kocka-filmben valami nagyon félrecsúszott, és csak abban volt e személyben némi jellegű bizodalmam, hogy mivel történetileg az első Kocka-film előtti eseményeket akarják itt bemutatni, így talán stílusilag visszatalál a produkció a horror műfajához, és nem a tudomány és a sci-fi elemek lesznek benne ismételten döntő részben.

Visszatérés a kezdetek előtti időkre

Nos, a film már az első képkockáival meggyőzött arról, hogy igen, ismételten inkább a horror lesz majd előtérbe helyezve, és nem a tudományos fantasztikum, ugyanis már a játékidejének a legelején láthatunk egy olyan jelenetet, amely teljesen hiányzott a második részből. Mondhatnánk azt is, hogy elég hatásvadászra sikerült a kezdő jelenet, majd a soron következő képkockák is arról tanúskodtak, hogy itt aztán kapunk majd azon kérdéseinkre válaszokat, amelyek az első két rész esetében kialakulhattak bennünk. Maga a film történetét nem is mondanám rossznak, hisz a két helyszínen való cselekményvezetés (részben a kockán belül rekedt személyek, illetve a kocka működését felügyelők helyzete) kellően lekötötte egy darabig a figyelmemet. Mindez ki is tartott úgy a film játékidejének a feléig, majd csavarnak egyet a cselekményen, ami nem feltétlenül lett az én szememben annyira pozitív kicsengésű, ugyanis történetileg kissé erőltetettnek hatott. Ráadásul a film játékidejének a végére a történet szerkezetén nem is apróbb repedések jelentkeznek csak, hanem sokkal komolyabb árkok, emiatt pedig eléggé szétesik maga a sztorija a filmnek. Viszont mindenképp említésre méltó, hogy ismételten nagyobb figyelmet fordítottak a filmben látható csapdákra, hogy eléggé kreatívak legyenek, ezáltal pedig van egy-két emlékezetesebb elhalálozás is a film játékideje alatt, ami egy Kocka-filmtől szerintem elvárható lenne.

Ami nagy mértékben tudta volna a Kocka 3. megítélését a pozitív irányba terelni nálam, az a filmbéli karakterek lehettek volna, de sajnos ez nem így történt. Ugyanis túlzottan egysíkúak és unalmasak lettek, és ezt a színészi alakítások sem tudták feljebb tornázni. Továbbá reménykedtem még abban is, hogy hangulatilag egy komorabb, sötétebb hangvételű alkotást fogok majd itt kapni, de sajnos e téren sem igazán tudta megközelíteni az első rész színvonalát.

Mindent egybevéve senki ne számítson arra, hogy a Kocka 3. minden eddigi kérdésről lerántja majd a leplet, mert bár igaz, hogy kapunk pár választ, de legalább ennyi új is előkerül majd. Jómagam is úgy vélem, hogy többet is ki lehet volna ebből hozni. Persze nem volt rossz a maga nevében, amolyan gyenge közepes, amiből viszont nagyon hiányoztak a jól megírt karakterek, emiatt pedig kis jóindulattal, de a három csillagocska adható talán a filmre.

70 Kocka 3.  (2004)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

Senki sem önként vesz részt az eseményekben. Azonban mindenki túl akarja élni még a következő percet. Kockaszobákat, labirintusokat kell leküzdeniük. Minden szobában a borzalmas... több»

0