2018.12.26 20:59 Milanman Olvasottság: <100x
0

Filmművészet, felső fokon.

ről már eddig is tudni lehetett, hogy generációjának egyik legtehetségesebb alkotóművésze. Külön bravúros eddigi pályafutásában, hogy minden filmjével újabb műfajokban próbálta ki magát és eddig mindig rendkívül magas szintű volt a végeredmény. A First Man sem kivétel. Sikerült a fiatal rendezőnek az a bravúr, hogy egyszerre lett filmje izgalmas, feszült kordokumentum és megható, drámai életrajzi film. Chazelle láthatóan és tudatosan törekedett arra, hogy a történelmi/életrajzi alkotóelemek hangsúlyát úgy határozza meg, hogy egyszerre legyen mindkét műfajban fajsúlyos az alkotása.

Az űrkutatás visszásságait, az amerikai-szovjet űrverseny kiéleződését és az űrmissziók műhelytitkait bemutató részek rendkívül izgalmasak, de legalább ennyire, sőt véleményem szerint még ennél is fontosabb a főszereplő saját-személyes és családi szinten lezajló drámája. Chazelle egyszerre ikonoziljá és heroizálja főhősét, de nagy hangsúlyt fektet annak a bemutatására is, hogy milyen tragédiák és áldozatok bújtak meg a háttérben ahhoz, hogy Armstrong Az első ember lehessen, aki a Holdra lép. Finom és egyszerű eszközökkel sikerül bemutatnia Armstrongban az esendő, de sosem feladó embert.

Filmművészet, felső fokon.

Ez által válik filmje igazán értékessé, mert többet kapunk egy "sima" életrajzi filmnél a korba és az úrkutatás érdekfeszítő részleteibe való betekintés révén és többet egy történelmi témájú filmnél a személyes vonal okán. A film technikai kivitelezése egészen bravúros, az űrben és a Holdon játszódó jelenetei örökre a néző emlékezetebe égetik magukat, a színészi teljesítmények klasszis szintet hozzák, a film lezárása pedig bár egyszerű, de mégis megható. A First Man csont nélkül az év egyik legjobb filmje. Chazelle, ha így folytatja, korunk Kubrickja válhat belőle.

dráma | életrajzi | történelmi

A Kaliforniai álom után Ryan Gosling és Damien Chazelle ismét együtt dolgozik: ezúttal egy elképesztő és igaz történetet visznek filmre a NASA missziójáról, hogy embert... több»

0