2020.04.29 19:14 Artemisia Olvasottság: 190x
6

A Disney örökség ékes darabja

Csodálatos remake! A Disney annyi szépet adott már nekünk, és a nagy klasszikusok új, élőszereplős feldolgozásai újabb élményeket jelentenek. Az élőszereplős remake-ek támogatójaként a régi, animált kedvencek felújított, modern ízléshez és igényekhez szabott, modern képi technikával, friss látványvilággal és eleven szereplőkkel feltámasztott változatait új fejezetként értékelem a Disney gazdag örökségében.

Ennek az újfajta örökségnek pedig ékes darabja az Aladdin 2019-es kiadása. A gyönyörű történet gyönyörű képsorokkal indul, hangulatos keleties motívumokkal, andalító, romantikus stílusban mutatja be a nyüzsgő, egzotikus Agraba színes piacait és bazárait dézsmáló, elragadó tekintetű Aladdin találkozását az álruhás Jázmin hercegnővel. Ezzel pedig kezdetét veszi a mesés kalandokkal teli utazás, mely a Csodák Barlangjának mélyéről egészen a szultán palotájáig, végül a hercegnő kezéig vezet.

A Disney örökség ékes darabja

Mind a cselekmény, mind a képi világ végig meseszép, álomszerű atmoszférát varázsoltak a vászonra. Dzsini, mindenki kedvenc nagy dumás lámpalakója parádés színfolt a történetben Will Smith fantasztikus alakításának köszönhetően; a legjobb választás volt a szerepre. Mena Massoud karakteres Aladdin, a lehető legrokonszenvesebben személyesíti meg a csibész tolvajfiút. Naomi Scott pedig egy új, eszményi Jázmint kelt életre, és a film egyik újdonságaként nemcsak egy szerelmes, védtelen hercegnőként állítják be, hanem talpraesett, erős nőként, aki a hagyományokkal szemben önállóságra és ambíciókra törekszik, saját kezébe akarja venni népe sorsát (az egyik gyönyörű dala is erről szól).

A gonosz Jafart kivéve minden szereplő jelentős fejlődésen megy keresztül a film során, Aladdin megtanulja, hogy a látszatnál többet ér az igazság, a gazdagságnál a barátság, és utolsó kívánságát újabb hazugságok, magasabb rang, nagyobb gazdagság helyett arra használja fel, hogy felszabadítsa Dzsinit. Jázmin megtalálja a lelki egyensúlyát, a szultán felismeri, hogy a lánya, Jázmin elég rátermett, hogy uralkodjon Agraba felett és szultána legyen. Dzsini pedig annyi, a lámpás fogságában töltött évezred után végre igaz barátra talál, aki hajlandó az egyik kívánságát az ő felszabadítására használni, és egy új életre kap esélyt Jázmin csinos szolgálólányával, Daliával az oldalán. Az állatszereplők, Rajah "cica", Abu, a leleményes kis majom és Jágó, a kotnyeles papagáj, illetve a kedves Szőnyeg pedig nagyon cukik^^

76 Aladdin  (2019)

családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Aladdin egy tiszta szívű utcai suhanc Agrabah városából, aki arról álmodik, hogy egyszer kitörhet a nyomorból. Egy napon erre lehetősége is adódik, amikor a szultán gonosz... több»

6