2019.07.16 01:20 MMcFly2015 Olvasottság: <100x
0

Jó ötlet-e egy sorozatgyilkos életútját filmre vinni a tettei bemutatása nélkül?

Megosztó kérdés, de én határozottan igennel válaszolok. Amióta láttam az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy című sorozatot, jobban felfigyelek azokra a bírósági drámákra, amelyek a tárgyalóteremben bontakoznak ki. Egy biztos: a legjobb döntésem volt a film előtt átolvasni Ted Bundy történetét a Wikipédián, mert maga az alkotás a tettekre alig tér ki. Ennek ellenére is rendkívül érdekfeszítő és egyedi stílusú feldolgozás.

Ted Bundy egészen a kivégzéséig tagadásban élt, makacsul hangoztatta ártatlanságát. A közvélemény vagy hitt neki, vagy nem. Vagy sajnálta, vagy elítélte. A film pontosan ezt a nézőpontot követi: a nézőre bízza, hogyan ítéli meg Bundyt – egészen a végkifejletig. Engem ez a megközelítés teljesen megfogott, és bár a film tempója lassabb az átlagnál, egy pillanatig sem untam.

Jó ötlet-e egy sorozatgyilkos életútját filmre vinni a tettei bemutatása nélkül?

Zac Efron hatalmas meglepetést okozott – mindent beleadott, és karaktere sármjával próbálta fenntartani az ártatlanság látszatát. A női főszereplő, Lily Collins is kulcsszerepet játszik a történetben. Az ő belső vívódása és fokozatos kételkedése nélkül a film nem lenne ilyen hatásos. Az utolsó jelenetek az ő szemszögéből válnak igazán ütőssé, és ekkor áll össze a teljes kép. A színészi alakítások és a filmzene ezen a ponton különösen erős atmoszférát teremtenek.

Biztos vagyok benne, hogy ez a film megosztja majd a nézőket, hiszen sokan másra számíthatnak. Akik egy klasszikus hollywoodi, véres akció-krimit várnak, csalódhatnak. De akik dokumentumfilm-jellegű, realista megközelítésre kíváncsiak, különösen Bundy elítélésének folyamatára, azoknak mindenképpen érdemes megnézniük. Nem egy tipikus popcorn-mozi, de ha ismerjük Ted Bundy tetteit, annál hatásosabb élményt nyújt.

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Liz odavan a szemrevaló, már-már ideális férfinak tűnő Tedért. Közös életük tökéletesen alakul egész addig, míg Tedet emberölés vádjával le nem csukják. A bizonyítékok... több»

0