2026.01.03 17:07 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

„Akkor hol van mindenki?”  Enrico Fermi Nobel-díjas fizikus állítólag ebéd közben tette fel a kérdést

Fermi‑paradoxon rejtély: végtelen hely, végtelen lehetőség és mégis csend van. A filmben nem szaladgálnak Alienek, nincsenek emberevő marslakók, de valami mégis vonzza az igazi sci-fi rajongókat ebben a filmben! A végtelen univerzum, amit az emberi elme nem képes felfogni, mert a tér kiterjedése sehol sem ér véget. Tegyük fel, hogy az általunk ismert univerzumon kívül még számtalan létezik, ahol egy univerzumban kb. 2 billió galaxis van, mely galaxisokban kb. 400 milliárd csillag pislákol. (Ezek nagyon nagy számok és a bolygókat még nem is említettem! ) Pont ezért hihetetlen sokak számára és számomra is, hogy csak a Földön alakult ki élet. Csak a Föld nevű bolygó a 2 × 10²³ számú bolygók közül ilyen szerencsés vagy inkább szerencsétlen? Kizárt!

A földi egységek három különböző bolygóról észlelnek idegen jeleket. A Szaturnusz egyik holdjáról, a Titanról, (hasonlít az ősi Föld légköréhez és a szél erőssége elérheti a 430 km/h sebességet), a Neptunusz legnagyobb holdjáról, a Tritonról (vékony légkörrel rendelkező, 360 km/h sebességű széllel, a hőmérséklet kb. -235°C ) és az Eris törpebolygóról (légkörét nem ismerjük, de a hőmérséklet -243°C). Azért írtam le, hogy miközben nézzük a filmet, legyen valami elképzelésünk a helyekről, ahová ellátogatunk.

„Akkor hol van mindenki?”  Enrico Fermi Nobel-díjas fizikus állítólag ebéd közben tette fel a kérdést

El sem tudom képzelni, milyen lehet egyedül egy idegen bolygón (csak a szkafander véd minket) az ottani hihetetlen energiáknak kiszolgáltatva lenni: hidegnek, sötétnek, metántavaknak és csak a szél morgása hallatszik. Erre az érzésre építik a filmet a forgatókönyvírók (Scott Baird és Rob York, aki a film rendezője is egyben). (Elég lassú tempójú a film, lehetett volna sokkal több izgalmas jelenet a bolygókon [ha már leszálltunk], hogy megizzasszák a nézőt a Föld nevű bolygón, a fotelukban ülve, de a látványvilág és a felfedezés mégis kárpótolja a nézőt.)

A film felveti annak a lehetőségét, hogy ezeken a bolygókon is kialakulhat élet, ilyen légköri körülmények mellett, még ha nem is szén alapú, mint a földi élet. Szimpatikus a főszereplő, Roger Nelson: (Brandon Ray Olive), de nem éreztem rajta igazán csodálatot, az idegen létforma felfedezésének az őrületét! Meg kellett volna őrülnie (jó értelemben vett őrület), ha ilyet talál egy idegen bolygón! A film aláfestőzenéje is lehetett volna egy kicsit erősebb!

A film vége (sok kritikában olvastam, hogy hiányolják) meglepetést tartogat nekünk, persze csak akkor, ha sikerült ébren maradni! Nos, a vég a kezdete valaminek! Érdemes végignézni! Jó szórakozást!

45 Magellan  (2017)

misztikus | sci-fi | thriller

A NASA három rejtélyes adást észlel, amelyek a kozmoszból érkeznek. Roger Nelson űrhajóst pedig egy több évig tartó küldetésre vezénylik, hogy a Magellan fedélzetén utazva... több»

0