2020.02.28 22:04 Greeta Olvasottság: 460x
2

Az én drága kisfiam

Helyenként spoileres

Az előzetes egy izgalmas és misztikus filmet ígért a nézőknek. Hogy a The Hole in the Groundból miként lett A gyermek, azt a magyar címadók társaságától kellene megkérdezni.

Az én drága kisfiam

A történet viszonylag hamar beindul. Megismerhetjük a főszereplőket, anyát és gyermekét, akik a várost hátrahagyva vidéken egy elhagyatott házba költöznek. Kevés derül ki arról, hogy miért is költöztek. Egy kisebb utalás van rá, hogy az édesapával megromlott a viszony, de erről vajmi keveset tudunk meg. Az anya homlokán ékeskedő sérülés csak utalás rá, hogy talán bántalmazta őt.

Anya és fia közt nagyon jó a viszony, mindent megbeszélnek egymással. A közeli erdőben egy hatalmas, földbe vájt mélyedésre bukkannak, de nem tulajdonítanak neki nagy szerepet. A vidéki idillt egy rejtélyes nő töri meg, akinek évekkel ezelőtt meghalt a fia. A szóbeszéd szerint ő maga ütötte el, mások szerint baleset volt, de igazából senki sem tartja százasnak a nőt.
 

Az idő múlásával az anya egyre több furcsaságot észlel a fián. Itt felvetül a nézőben, hogy nem csak képzelődik-e az anya, hisz a korábban már említett sérüléseire gyógyszert kap az orvostól, és talán amiatt nem lát tisztán. A rejtélyes nő is beszámol neki, hogy A gyermek nem az ő fia. Itt is gondolhatnánk, hogy a saját gyermek elvesztése után érzett fájdalom és düh kettőse váltja ki belőle azokat a szavakat. Az édesanya azonban kamerát szerel A gyermek szobájába, meg leskelődik is egy kicsit utána, amely után világossá válik számára, hogy valami tényleg nem stimmel az ő drága egyszülött fiával.

A fiú sem rest, gondolja, jól meggyilkolja anyut, de nem jár szerencsével. Ekkor jön  a képbe az erőben levő rejtélyes lyuk/szakadék/mélyedés, amelybe leereszkedik az édesanya, és mit talál? Rejtélyes lényeket, amelyek felveszik az emberek alakját, no meg a drágA gyermekéét, akit meg  is szöktet. Az álgyermekre jól rágyújtja a házat, majd irány vissza a városba.

Megmarad a végére az a kettősség, hogy mi van, ha a hazavitt gyermek is egy alakváltó, hiszen akár több is lehetett belőle. További kérdéseket vet fel, hogy mikor, hogyan és miért jöttek azok a lények a földre, és miért bujkálnának, amikor bármilyen alakot fel tudnának venni. Hogyan került a gyerek az üregbe?

Kevés szereplős történet, nem túl nagy a költségvetése. A feszültséget viszonylag jól hozta a film, bár voltak benne elvarratlan szálak, de úgy gondolom, hogy ezek szándékosak voltak. Érdekes kameramegoldásokat is láthattunk. A légi felvételek a fenyvesről szemkápráztatók voltak, vagy amikor a nézővel együtt feje tetejére állt a kamera. A műfaj kedvelőinek tetszeni fog a film, nem egy klasszikus, de voltak benne jó megoldások.  

56 A gyermek  (2019)

horror

Az egyedülálló Sarah új életet akar kezdeni távol a nagyvárostól, ezért úgy dönt, hogy vidékre költözik fiával, Chrisszel. Az idillinek tűnő vidéki élet azonban úgy... több»

2