2021.05.13 13:15 skyman Olvasottság: 4802x
3

Klausztrofób borzongás az év sci-fi thrillerje (Oxigén kritika - Netflix)

Olyan zsánerfilmmel rukkolt elő a Netflix, hogy a műfaj rajongói mind a tíz ujjukat meg fogják nyalni utána. Aja ezúttal is bizonyította, hogy zseniális rendező, Mélanie Laurent pedig azt, amit eddig is tudtunk, hogy ő Európa egyik legjobb színésznője.

Alexandre Aja újra francia filmet rendezett a világjárvány kellős közepén egy nagyszerű főszereplővel és Christine LeBlanc remekbeszabott forgatókönyve nyomán. Mondom ezt úgy, hogy az Oxigén története és cselekménye nem igazán ígér sokat, mégis, ez a klausztrofób thriller kétségkívül az év egyik legerősebb darabja. 

Klausztrofób borzongás az év sci-fi thrillerje (Oxigén kritika - Netflix)

A történet szinte teljes végig egy kriogén kamrában játszódik, a cselekmény középpontjában egy fiatal nő áll, aki egy rendszerhiba miatt felébred az 'altatásból'. Az Oxigén azonban egyre fogy, a túlélés érdekében pedig össze kell fognia egy géppel, melyet egy gonosz mesterséges intelligencia irányít. 

Ezek alapján világos, hogy egy kimondottan egyszerű történetről van szó, de épp ez kínál lehetőséget a rendező és a főszereplő számára, hogy mind a ketten megcsillogatathassák a tudásukat. Ha egy ilyen kamaratörténetből épkézláb filmet akarnak csinálni, az nem megy eredetiség és remek alakítás nélkül, szerencsére mind a két fronton remekül teljesít a film. Aja képes az első perctől fenntartani a feszültséget, és úgy beleszegez a fotelbe, hogy eszedbe sem jut felállni vagy ránézni az órára, kapunk néhány hátborzongató, a horrorok legjobbjait idéző jelenetet, miközben le sem tudjuk venni a szemünket Mélanie Laurent-ről, aki szuggesztív játékával uralja a képernyőt. 

Az Oxigén tehát remekül ötvözi a thrillerek, a sci-fik és a horrorok elemeit, és ebből egy nagyszerű elegyet tud alkotni, ami valljuk be, elég ritkaságszámba megy. A képi világ sajátos atmoszférát teremt, a hangok és a zajok pedig nagyszerűen kiszolgálják mindezt, hogy a nézők borzongva izgulják végig a játékidőt, arról nem is beszélve, hogy még Milónak, a mesterséges intelligenciának is sikerült személyiséget kölcsönözni. 

Mindent összevetve az Oxigén az egyik legjobb és legeredetibb film a friss streaming kínálatból, amire tényleg érdemes időt szánni. Nálam a Netflix ezzel a filmmel kijavította A potyautas blamáját, és valami olyasmivel lepett meg, amire nem számítottam. Pontosan így kell ezt csinálni.

74 Oxigén  (2021)

sci-fi | thriller

Egy nő egy krioálom kamrában találja magát, és fogalma sincs, hogy került oda. A levegő lassan elfogy, neki pedig mindenképpen kiutat kell találnia. több»

3