2022.07.11 19:18 Kóborló Olvasottság: 290x
2

Egy közepes cápás film, de az első részétől messze elmarad

Amikor évekkel ezelőtt láttam az első, 47 méter mélyen című cápás filmet, akkor egy kimondottan kellemes filmélménnyel gazdagodtam. Nem volt egy hibátlan alkotás, de mégis, minden percét tudtam élvezni. Tetszett a története, tetszettek a színészi alakítások, a pokolian feszült hangulat és még a CGI cápák is jól néztek ki. Aztán két évvel az első rész után, megérkezett a második felvonás, aminek akkor nagyon örültem. Gyorsan meg is nézetem az előzetesét, és egyből sejtettem, hogy messze el fog maradni az első rész színvonalától. Talán emiatt kerítettem csak a napokban időt a erre a filmre. Na, de nézzük hogy mégis milyen lett a 47 méter mélyen 2.

Ha röviden akarnám összefoglalni az egészet, akkor csupán azt írnám, hogy egy mérhetetlenül klisés cápás filmet kaptunk. Szinte mindent, ami az első részben jó volt, azt itt merőben elhanyagolták. Na, de mivel igencsak közel állnak a szívemhez a cápás filmek ,és mivel tényleg nagyon kedveltem az első részt, ezért szeretném kissé összehasonlítani a kettőt. Mindezt abban a tudatban, hogy a fogatókönyvíró Ernest Riera és Johannes Roberts volt, a rendezői munkálatokat, akárcsak az első részben, ismételten Johannes Robert látta el. Az első rész forgatókönyvét úgy írták meg, hogy amikor épp nem pattanásik feszülnek az izgalomtól a néző idegszálai, akkor is szépen munkálkodik a drámai töltés. Nos, a folytatásban is kapunk egy testvérpárt, de valahogy egy percre sem működőképesen. Kapcsolatuk kidolgozatlan, a karakterábrázolás totálisan felszínes és élvezhetetlen. Emiatt pedig egyből elveszik a filmből egy olyan dolog, ami bőven megvolt az elődjében, mégpedig, hogy izgulhassunk a főbb karakterekért. További kapcsolódási pontok is voltak a folytatás és az első rész között.

Egy közepes cápás film, de az első részétől messze elmarad

Itt is megpróbálták a készítők elérni azt, hogy olyan szituációba helyezzék a főszereplőket, ami egyfajta klausztrofóbiás érzést kelt a nézőben. Nos, lehet, hogy vannak olyanok, amiknél ez itt is működött, nálam sajnos nem. Ezáltal pedig ismételten vesztünk egy jókora adag izgalmat. Egy másik kimondottan nagy negatívuma ennek a résznek a totális kiszámíthatósága, amivel ismételten nem találkoztunk az első részben.

Cápás filmeknél nálam mindig mértékadó, hogy milyen minőségben ábrázolják a lényeket. Nos, ezzel itt sem volt gond, hisz szépen dolgoznak a CGI cápák, csakhogy volt egy olyan dolog, amin mindig meglepődtem: amikor feltűnik a cápa, mintha morogna, vagy valamiféle hangot adna ki (bár ez lehet hogy csak a zeneszerző hangkeverésének egyfajta tréfája volt), de a lényeg, hogy piszok kiábrándító volt a végeredmény, hisz a cápáknak nincsenek hangszálaik, ergo hang kiadására alkalmatlanok.

Összegezve, méltatlan az első részhez képest. Feszültséget és izgalmakat nyomokban tartalmaz, de mindezt szinte meg is öli a klisék halmaza. Csupán azért kap 3 csillagot a 2 helyett, mert a technikai kivitelezések azért simán fogyaszthatók voltak.

dráma | horror | kaland | thriller

A 2017-es 47 méter mélyen folytatásában öt turista búvárkalandra indul egy víz alatti városba, azonban csakhamar kénytelenek rádöbbenni, hogy a mélységben nincsenek... több»

2