2019.12.16 13:03 Puncs Olvasottság: 215x
2

Az esendő bohóc

Nem tartozom a képregényfilm rajongók népes táborához, ám a rengeteg ajnározó, szinte már-már istenítő kritika és vélemény hatására úgy döntöttem, hogy beülök a moziba, és megnézem ezt a filmet. A megszokott robbantgatós, vizuális effektusokkal telezsúfolt képregénymozi helyett egy kőkemény karakterdrámát kap az ember az arcába.

Joker a filmben nem a mindenki által jól ismert ripacs, groteszk humorú, csak a móka kedvéért gyilkoló bohóc, hanem egy depressziós, legalább hétféle gyógyszeren élő labilis férfi, aki a beteg anyjával él, és akit mentális problémái miatt nevetőgörcsök gyötörnek. Mindennapjait utcai bohócként tengeti, esténként pedig stand up komikusként próbál érvényesülni, ám próbálkozási rendre kudarcba fulladnak. A többségi társadalom pedig minden igyekezete ellenére kiveti magából. Maga a képregényes szál csak egy plusz adalék, nem ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy hogyan születik egy súlyosan traumatizált kisemberből egy köztörvényes bűnöző, egy gyilkos. Joaquin Phoenix pedig egy hátborzongatóan hiteles alakítással mutatja ezt be. Hatalmas beleéléssel hozta a figurát, ami sokat emelt a film élvezeti értékén.

Az esendő bohóc

Nemcsak Joker, hanem Gotham városa is egészen más, mint a képregényekben. A mesebeli bűnősváros helyett inkább egy nyolcvanas évekbeli szürke, züllött nagyváros, ami úszik a mocsokban és a szemétben. Ahol a gazdagok és szegények közötti szakadék egyre csak mélyül. Nekem különösen tetszett, hogy a Wayne család, azon belül is a családfő, a kisemberekkel pökhendi Thomas Wayne tűnik a gonosznak, míg Joker a jónak, aki szimpátiát és együttérzést vált ki a nézőből.

A film a kétórás játékidő alatt végig lekötötte a figyelmemet, pedig nem sok akciójelent volt benne. A zenéjéről, az operatőri munkáról, a vágásokról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A mozi egyetlen negatívuma, hogy a végén sem derült ki, hogy hogyan vált Joker a mindenki által jól ismert szadista, könyörtelen gonosztevővé, akinek nincsenek racionális döntései, csak élvezetből gyilkol. Csak addig jut el az eredettörténet, hogy hogyan lett belőle gyilkos, az embereket manipuláló, pszichopata gonosztevő a legvégén sem született meg.

Vitathatatlan, hogy a Joker valamit újat hozott a képregényfilmek műfajában. Bebizonyította, hogy CGI orgia nélkül is lehet sikeres, az utolsó percig izgalmas képregénymozit csinálni. Remélem, elindul valami változás ebbe az irányba; akkor olyan embereket is be tudnának csábítani a moziba ilyen filmekre, akiket egyébként hidegen hagy a képregényes világ. Szkeptikusan álltam a filmhez, de megérdemelten tartják a év legjobb alkotásának.

87 Joker  (2019)

dráma | krimi | thriller

Eszelős, veszedelmes, kissé mulatságos. Vajon mi vezetett oda, hogy a sikertelen stand-up komikusból pszichopata gyilkos, Batman főellensége váljon? Todd Philips szenzációs... több»

2