Amikor újra megnéztem az előző filmet, amely mellesleg egy kifejezetten jó, élvezhető akciófilm a mai napig, nem gondoltam volna, hogy ezt lehet űberelni 8 évvel később egy folytatással. Gavin O'Connornak sikerült hosszú idő után előrukkolni vele. Számos meglepetést rejteget az új rész, de maga az alkotás is egy meglepetés volt.
A cselekmény többnyire visszanyúlik a korábbi rész főszereplőihez, van, aki rekord rövid időre tért vissza, de lesz olyan, aki sokkal többet játszik, mint korábban. Ben Affleck (Christian Wolff) továbbra is éli rejtőzködő életét, azonban megváltozott külsővel tér vissza, és a kor egyáltalán nem látszódik meg rajta, viszont sokkal vékonyabb lett az arca, mint 8 évvel ezelőtt. Olyannak tűnt, mint fiatalabb korában, és sokat fogyott is, bár szerintem a karakterhez jobban passzolt a "behízott" Ben. Az elején egy érdekes jelenetben látjuk őt, amit hamarabb képzelnék el egy vígjátékban, de ezt mindenki döntse el maga! Hasonló töltelékjelenetekkel több mint 2 órásra elhúzták a játékidőt, de így sem unatkoztam, és egyszer sem néztem az órára.
A másik nagy meglepetés számomra Jon Bernthal karaktere volt (Braxton), mert itt sokkal jelentősebb szerepet kapott, és nem is akármilyet. A hangsúlyon, amely a testvérek kapcsolatára kerül, és ebben kiemelkedő szerepet játszik Bernthal, sokkal nagyobb a fókusz, mint magán a főszereplő könyvelőn, de ez zavart a legkevésbé.
A humorfaktor több volt, mint amennyi szükséges egy ilyen filmben. Néha kellemes, néha már kínosan erőltetett, de a minőségen nem tudtak rontani vele. A legmegdöbbentőbb az volt, amikor kiderült, hogy a rejtélyes "robot női hang", aki mindig ott van segítségül Wolffnak, kicsoda valójában, és a meghekkelős jelenetek már szinte ijesztően komolynak tűntek, pedig van manapság realitása.
Cynthia Addai-Robinson (Medina ügynök) mint szintén visszatérő főszereplő is több figyelmet kapott ebben a részben, aki többször hezitál, hogy most a jó oldalon áll vagy sem. Beszéljünk az ellenségről is! A nyitójelenet már bemutatja egy részüket, akik nem tudjuk, hogy kik pontosan, és mi a szándékuk háttere, de ezzel kezdődik az a kirakós, amire az egész cselekmény épül.
Végre nem egy olyan tucat akciófilmet láttam, ahol keleti szlávokkal kell megküzdeni, hanem többségében mexikói bűnözőkkel. Hasonlított a Sicario-filmek világához. Nem jelentős mértékben, de a spanyol párbeszédeknél hiányoltam a feliratozást.
Sikerült az oknyomozós szálból a végére összehozni egy mentőakciót, amellyel megkoronázták a sztorit. A fináléba még belefért egy kis érzékenyítés, egy kis cukiskodás. Azon ritka filmek egyike, amikor a folytatás jobb, mint az előző rész. Nekem sokkal jobban tetszett, mint a mostani Statham-filmek, és ez a végénél látható lövöldözős jelenetnek köszönhető, amibe jól láthatóan beleadtak apait-anyait.
9/10

76 A könyvelő 2. (2025)
akció | dráma | krimi | thriller
Christian Wolffot Marybeth Medina pénzügyminisztériumi ügynök hozza elő rejtekhelyéről, miután egy hozzájuk közel álló személyt ismeretlen bérgyilkosok megölnek. A... több»
Szereplők: Matt Damon, Ben Affleck, J.K. Simmons, Jon Bernthal, Cynthia Addai-Robinson