2025.08.06 21:07 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

Innovatív unalom

Az első húsz percben meg voltam zavarodva, hogy akkor most valami elfuserált szuperhősös gyerekfilmet töltöttem le, csak éppen bűbájoskodó olasz kiadásban, vagy mi? Gügyögő, modoroskodó borzalom árasztotta el a képernyőt, ráadásul a CGI is botrányos volt. Aztán negyed óra múlva kitették a főcímet, és elkezdtek a szereplők normálisan beszélni, és még értelmes mondatokat is mondtak. Már két percre voltam attól, hogy kinyomjam, de így tovább néztem. A CGI továbbra is bűncselekményszámba ment, de ettől elvonatkoztattam.

Gabriele Mainetti létrehozott egy olyan filmet, ami az általam eddig megismert számtalan műfaj egyikébe se illeszthető be. És ez nagyszerű, mert az innováció viszi előre a mozi világát. Ha meg kellene határozni, akkor ez egy háborús felnőtt fantasy mesefilm.

Innovatív unalom

1943-ban vagyunk Olaszországban, ahol fura szuperképességű vándorcirkusz társulat melózik, de az ottani világot szétbarmolja a náci hordák jelenléte. A náciknak is van ám cirkuszuk, a többit le sem írom, mert úgyis teljes hülyeségnek tűnne.

Több tíz percig szórakoztatott, hogy a náci cirkuszos arc kicsit jövőbelátó, így a vázlatfüzete lapjain olyasmik láthatók leskiccelve, mint egy iPhone, igaz, még nem face ID-s, de touch ID azért már van benne. Meg tök jó Radiohead és Guns n' Roses feldolgozásokat zongorázott. Aztán az extrém hosszú filmnek még bőven a közepe előtt kifulladt az újdonság varázsa, a műfajközi fura tapasztalat élménye se volt már annyira izgalmas, mint elsőre. Felnőtt történelmi fantasy mese kalandfilm, micsoda saláta. Úgy látszik, ez olyan, mint a gasztronómia, vannak ott is ízek, amiket nem érdemes egymással párosítani. Bár van, akinek ez is bejön, ízlés kérdése. Én a ketchupos hawaii pizzát se kedvelem, van, akinek meg az a minden.

A fentieket film közben (most épp a 100. percnél) írom, hihetetlen, hogy már mennyire nem érdekel, és még hátravan majdnem a harmada. Azért adok rá 3 csillagot, mert meg kell hagyni, hogy innovatív volt, amiért jár a vállonveregetés. Aki filmmániás, annak érdemes vetni rá egy pillantást, hátha bejön, nem úgy, mint nekem.

6/10

dráma | fantasy | háborús | kaland

Bár Matilde, Cencio, Fulvio és Mario egy családként élnek, amikor a második világháború szele eléri Rómát, menekülniük kell a városból. több»

0