2021.11.29 18:10 L.Regina Olvasottság: 445x
1

Oltalmazd magad ettől a filmtől...

Szögezzük le még itt az elején: Liam Neeson jó színész. Sőt, remek színész. Ezt a tényt viszont nem igazán tükrözik újabb filmjei, mint például a Becsületes tolvaj, Elrabolva 2, 3 és Az oltalmazó, amiről írni fogok.

Merthogy Az oltalmazó egy rossz film. Nagyon. Kezdjük azzal, hogy Neeson már elég idős az akciókhoz, a „szétcsapok mindenkit” stílushoz, de itt még csak nem is ez a legnagyobb baj, hisz akcióból nem sok akad a filmben, inkább csak a végén, és már ott sem igen működik a dolog. A legnagyobb gond a forgatókönyvvel van, merthogy nem is igen történik semmi. Jim Hanson, a főszereplő, fogja a rátukmált mexikói gyereket, Miguelt, elmennek A-ból B-be, és ennyi. Néha megállnak enni, aludni és tankolni. Értem én, hogy ez egy roadmovie-szerűség akart lenni, de ahhoz is kellenek ám érdembeli történések, amik az utazáshoz kapcsolódnak, és ami által a szereplők fejlődnek és megváltozik a kapcsolatuk egymás iránt. Kellenek kalandok, konfliktusok, vagy valami! Persze üldözi őket agy autónyi kartelltag, de valljuk be, sok gondot nem igen okoznak, bár az tény, hogy vagy 3 embert megölnek. Vagy kevesebbet. De ezeket sem látjuk. A végén ott a "nagy leszámolás", mint már említettem, Hason, és mennyi is, 5 mexikói közt. Nem fogom lelőni a poént, ha elárulom, hogy természetesen esélyük sem volt a kartelltagoknak, a gyerekkoruk óta profi gyilkosként tevékenykedő személyeknek, gépfegyverekkel, egy öreg veterán ellen, vadászpuskával.

Oltalmazd magad ettől a filmtől...

Szóval a történet nem volt (jól) megírva, de a karakterek sem. Hanson, akinek vagy már kétszer leírtam a nevét, de még mindig Hustonnak akarom hívni, öreg, anyagi gondokkal küzd, ja és termesztésen veterán. Nem mintha ez számítana a film bármely pontján, de persze ki ne érezne együtt egy veteránnal? Ott van a kis Miguel is, aki tud angolul, és szereti a gumicukrot, és szokott aludni és enni. És persze a banda vezére, a hefe, Maurico, akik nagyon elszánt és nagyon sokat néz dühösen. A vége felé mintha ráeszméltek volna a készítők, hogy kezdeni kéne vele valamit, de ebből csak annyi lett, hogy a sanyarú gyerekkora miatt került a kartell kötelékébe. Szomorú. Mondjuk nehéz úgy együtt érezni valakivel, hogy összesen ha öt sora volt a filmben.

Ami még zavart, de rettentően, az a teljesen váratlan és teljesen a filmből kitűnő politikai áthallások. Nekem nincs bajom, ha egy filmben jelennek meg politikai világlátások, de itt nagyon nem illik bele a filmbe, és borzalmas baromságok is. Pénzégetés, fegyverosztogatás, beszólás a bevándorlásra stb. …

Ajánlanám ezt a filmet bárkinek is? Nem. Nagyon nem. Ha szeretnél egy újabb Liam Neeson filmet nézni, ott van inkább a Dermesztő hajsza, ami fergeteges, az első Elrabolva film, vagy még a Non-Stop is.

akció | dráma | thriller

Jim farmerként tengeti mindennapjait Arizónában, egy nap azonban egy Mexikóból menekült fiatal sráccal sodorja össze a sors. A fiú nyomában ott lohol egy kartel, Jim pedig... több»

1