2020.08.15 22:52 Filmbarbár Olvasottság: 227x
2

Kicsit felszínes és túlzsúfolt dokumentumfilm Horvátországról, szerintem sokkal többet mondott volna ez a produkció, ha egy bevezető után kiválasztanak pl. néhány fontosabb települést, és azt alaposabban bemutatják. Így viszont sok esetben csak legfeljebb pár mondatot kapunk egy-egy városról, faluról, de olyan település is van, amelyet a készítők egyszerűen "átugranak", saját bevallásuk szerint is azért, mert egy ilyen műsorba nem fér bele az ezzel való foglalkozás.

Gondolom, arra már nem futotta a pénzügyi keretből vagy az alkotók akaraterejéből, hogy egy több részes filmet forgassanak, holott így szerintem számos érdekes információ sikkadhatott el. Engem pl. érdekelt volna, kik és mikor építették egy település jellegzetesebb épületeit, milyen volt az élet korábban az üdülőhelyeken stb. Ehelyett gyakran csak a levegőben lógó információkat kaptam a filmből, többek között olyanokat, hogy X településen a Habsburg-család tagjai is szívesen nyaraltak, közben mutattak egy épületet, rajta egy címert, de nem állt össze a kép számomra, hogy ez most milyen épület, milyen címer.

A készítők kb. háromnegyed órába próbáltak belepréselni egy rakás információt, aminek szokás szerint felszínesség lett a vége, sok esetben csak mintha végigszaladtak volna az egyébként látnivalókban és érdekességekben gazdag településeken, vidékeken. Szerintem ilyen formában nem érdemes filmet készíteni, vagy a játékidőt kellett volna kibővíteniük, vagy kisebb területet bemutatni, de azt alaposabban.

A látvány miatt adok egy közepest, egyébként viszont mivel bennem hiányérzetet hagyott ez a film, ha nem lennének a lenyűgöző felvételek, akkor gyengébbre értékelném.

2