2021.02.06 14:27 Cs. Balázs Olvasottság: 279x
1

Összelopkodott, történet nélküli film

Adrian Langley író/rendező úgy ontja magából a filmeket – na jó, ne túlozzunk, a mozgóképes sz*rkupacokat –, mint ahogyan az a bizonyos lakodalmas kutya hányja ki magából a válogatás nélkül, két pofára összeevett ételeket. Rövidfilm (legtöbbször ebben utazik), krimi, akció, horror, vígjáték, dráma. Minden hangszeren játszik, és mindezek tetejébe természetesen mindenhez is ért ez a remek ember. Író, rendező, producer, színész, felsorolni is képtelenség azt, amiben Langley úr már kipróbálta magát. Nehezebb lenne azt összeírni, amiben nem, bár kétségtelen valahol ott kéne keresni a neki megfelelő területet, mert a film területén már körbejárt, mint a békepipa, látszólag minden eredmény nélkül.

De legnagyobb örömünkre tehetségtelenségénél csak az önbizalma nagyobb, így újfent odasz*rt a filmművészet asztalára egy kupacot, amit volt szerencsém végignézni, igaz, négy-öt nekifutás után. Nehézséget nemcsak az okozott, hogy a Butchers – címéhez méltón – olyan egyszerű és súlytalan hulladék, hogy élvezeti értéke a nullához közelít, mindemellett ráadásul nem több, mint egy ezredik, tiniket elrabló, degenerált redneck család álmosítóan unalmas története, hanem az, hogy még egy izzadságszagú, ótvar sztorit sem sikerült e köré a csattogós-lepke bonyolultságú, és másoktól összelopkodott ötlet köré odacsapni. Semmiről, de a szó szoros értelmében semmiről nem szól, csak úgy oda van b*szva a cselekmény a képernyőre, mint sz*r a falhoz.

Összelopkodott, történet nélküli film

Két erősen deviáns fószer, Oswald és Owen Watson éldegél kettesben egy erősen retkes kalyibában, és az autójukkal a környékükön lerobbant fiatalokat szedik össze, hogy módszeresen megkínozzák őket. Hát ennyi a nagy történet. Okokat még a látszat szintjén sem kíván adni a nézőnek a kreativitással igazán nem vádolható Langley író úr. Még a véletlen szintjén sem esnek le nekünk, nézőknek morzsák, eldobott szellemi fonalak, hogy mégis kik ezek a vélhetőleg beltenyészet eredményei, akik hőseinkre vadásznak.

Persze értelmes embert nem ejt kísértésbe egy ilyen súlyú film mélyebb megismerése, mert nincs is semmi mélyebb tartalom mögötte, de legalább egy tessék-lássék sztorit igenis elvárna. Hogy legalább annak az illúziója meglegyen, hogy filmet, vagy ahhoz hasonlót nézünk. A rendező becsületére szolgáljon, hogy fejezetekre szeletelte ezt a szemetet, ezzel adva némi filmes jelleget neki, de így csak több apró semmit gyártott, mert értelem így sem szorult sem az egészbe, sem a részekbe. Egyetlen értelmes momentuma a filmnek az, amikor középtávon Oswald, a degeneráltabb Watson testvér a maga félkegyelmű módján felolvassa Shakespeare-től Hamlet monológját az egyik elrabolt és megkínzott lánynak. Értelme ennek a jelenetnek sem sok van, mert roppant hihető, hogy egy ilyen egysejtű kretén két gyilkosság és megnyúzás között elmélyül az irodalomtörténetben, miközben a saját nevét sem tudja.

Mindegy is, ezen a filmen semmi, de semmi sem segíthetne, hogy egy minimális élvezeti értékkel bírjon, bár kétségtelen rendesen odapakoltak a horror-jellegnek a kínzásokkal, gyilkosságokkal, de ezek nem többek, mint máshonnan összehordott végtagok, más filmekből leesett maradékok egymásra hányva, értelem nélkül. Teljességgel felejthető és értelmetlen darab.

53 Butchers  (2020)

horror

Egy hentes család szadista tagjai mindenkivel végeznek, aki csak az útjukba kerül, egy kisváros kapcsolata a külvilággal pedig teljesen megszakad a kegyetlen tél miatt. több»

1