A Nem én vagyok egy Magyarországon élő kínai család belső feszültségeit tárja fel a Ganz-telep zárt, szinte mitikus hangulatú közegében. A történet középpontjában két testvér áll: a 23 éves, tehetséges zongorista Shanshan és a 21 éves, örök lázadó Lang. Mindketten igyekeznek kitörni egyrészt a kínai kisebbség elszigeteltségéből, másrészt hagyománytisztelő apjuk, Song szoros családi kontrollja alól.
A cselekményt egy félresikerült sámáni áldás indítja el. Lang különös halála után a lelke a nővére testébe kerül, és hamar ráébrednek, hogy a testet egyszerre csak egyikük képes irányítani, míg a másik tehetetlen megfigyelővé válik. Ez a helyzet gyorsan rivalizáláshoz vezet: mindketten próbálják kiszorítani a másikat. Küzdelmük a szellemvilágban zajlik, amely apjuk raktárának torz, emlékekkel és gyerekkori traumákkal terhelt változataként jelenik meg.
A testvérek közötti harc egyre szélsőségesebbé válik, a bosszú újabb bosszút szül. Végül kénytelenek belátni, hogy ez az állapot nem tartható fenn: egyiküknek végleg távoznia kell.
Csillag Lajos)