2021.06.15 22:37 Artemisia Olvasottság: 441x
9

Néma csend

Az Abbott család és a hangra támadó szörnyetegek története 2018-ban indult hódító útjára, idén pedig méltó folytatást kapott. A Hang nélkül a tökéletes horror megtestesítője. Egyrészt újító a műfajban, hiszen a céltalan vérontás helyett nyomasztó hangulat és drámai karakterábrázolás alkotja a film gerincét. Másrészt viszont John Krasinski visszanyúl a műfaj alapjaihoz, és nem vizuális hatásokkal, hanem pszichológiai trükkökkel indít támadást a néző ellen, a legősibb félelmeinket aknázza ki azáltal, hogy homályban hagyja az invázió eredetét, okait, sokáig még a szörnyek külsejét is.

A Hang nélkül 1. felvonásának sikere abban rejlett, hogy az ismeretlentől való félelemre építette fel az egész sztorit. A 2. fejezet bevált minden hozzáfűzött reményt, mivel megőrzi az első rész szellemét, profizmusát, ugyanakkor szépen kibővíti az univerzumot, elvarrja az előzőleg nyitva hagyott szálakat, azaz magyarázatot ad néhány fontos kérdésre, minden nagyobb, több, színvonalasabb.

Néma csend

Az Abbott család drámája a tetőfokára hág, az atmoszféra valóssággal fullasztó. Minden egyes jelenet egy-egy mesterien megkomponált kis remekmű. Minden jelenet egy újabb élet-halál harc; a feszültségadagolás elképesztő, a hanghatásokkal való játék talán túl is szárnyalja a túlszárnyalhatatlannak hitt első rész hatását, a képekkel, vágásokkal és árnyékolással pedig ismét némán mesél az egész vászon.

Némi stílusváltás ugyan történik, hiszen az első fejezet minimalista ábrázolásmódjához mérten is szűkmarkúan bánik a vizuális horrorelemekkel. Sokkal inkább a szereplők érzelmi és mentális tragédiájára helyezi a hangsúlyt. A film túllép saját határain, ahogy az egyes karakterek is kilépnek a komfortzónájukból a túlélés érdekében. A legfőbb szenvedő alany az újonnan csatlakozott Emmet (Cillian Murphy), valamint Regan (Millicent Simmonds), aki gyászán és lelkifurdalásán felülkerekedve apja nyomdokaiba lép, hogy megmentse a családját.

A színészi játékok most is húsbavágóan hitelesek, Emily Blunt alakítása a film lelke, Millicent Simmonds játékával egyetemben. A befejezés magában hordozza a katarzist, még úgy is, hogy nyilvánvalóan előkészíti a terepet a trilógiává bővüléshez.

dráma | horror | sci-fi | thriller

Senki sem tudja, honnan jöttek, de amint megszállták a bolygót, egyből a tápláléklánc tetejére kerültek. Minden apró kis neszre reagálnak, és azonnal megsemmisítik a... több»

9