2019.07.28 06:29 Berto49 Olvasottság: <100x
0

A többértelmű „Rút kiskacsa”

Kedvenc meseíróm életéről semmit sem tudtam, ezért megörültem egy róla szóló életrajzi filmnek. A meséit – elismerem, nem igazán hazafias dolog – én sokkal jobban kedvelem, mint Elek apó (Benedek Elek) történeteit.

Megnézve inkább a fantasy megnevezés illik rá, mert az életrajzi tények laza kezelése mellett több híres meséjének megfilmesített változata is látható és élvezhető benne. A film az alkotók által elképzelt valóság és a kitalált mesevilág látványos keveréke. A megnézés után több cikket is elolvastam a meséi kapcsán világhírűvé vált dán különcről. Mélyszegénységből verekedte ki magát, de nem élt boldog életet, bár európai uralkodókkal poharazgatott, és még életében szobrot állítottak neki.

A többértelmű „Rút kiskacsa”

Meglepetésemre egy „ismerős” is felbukkant, akit a „A legnagyobb showman” című filmben láttam először. Valójában Jenny Lind svéd énekesnőről van szó, aki a film szerint Hans Christian nagy-nagy szerelme volt. Több forrás szerint hősünk csak levélben mert szerelmet vallani az énekesnőnek, de a nő csak nevetett rajta és kisöcskösnek hívta. Andersen sokat utazott, Magyarországon is járt, ahol felkereste a mohácsi csatateret. Meséin kívül egyéb irodalmi műfajokban is alkotott, de a halhatatlanságot a meséi által érte el. Nem talált magának társat, pedig a korban az átlagosnál hosszabb ideig élt, 70 éves korában rák végzett vele.

A film mesejelenetei arra mindenképpen jók, hogy akár a gyerekek, akár a felnőttek fellapozzák a híres dán köteteit. Andersen szerepében a fiatal angol színész, Kieran Bew játéka nagyon tetszett.

0