2025.06.08 16:43 Dewerz Olvasottság: <100x
0

Egy zseniális regényfolyamból zseniális rendezés

Nagyon nagy kár, hogy az 1986-ban elhunyt Frank Herbert nem élhette meg azt a hihetetlen világsikert, amit regényfolyamából Denis Villeneuve 2021-es rendezése ért el a mozikban mindenütt a földkerekségen. Egy különleges közeget teremtett a Star Wars előtt, melyre egyébként óriási hatást is gyakorolt történetfolyama.

Nekem azonnal kedvencem lett a legelső rész (és utána a második is). Rögtön észrevettem a Herbert korában még fennálló hidegháborús világ és a több tízezer évvel későbbi felvázolt jövő közti párhuzamokat. Miként a Dűnében az Atreidesek és a gonosz Harkonnenek, úgy a hidegháborúban az amerikaiak és a gonosz szovjetek harcolnak egymással. Köztük állnak a fremenek, mint ahogyan a régi világban a Földön az arabok. Itt az olaj, ott pedig a fűszer képezi földjük legfőbb kincsét. Azonos a sivatagos világ és az öltözködés is.

Egy zseniális regényfolyamból zseniális rendezés

Denis Villeneuve rendezése lassú tempójú, hagyja, hogy fokozatosan ismerjük meg a Herbert-regény színtereit és szereplőit. Oscar Isaac éppen úgy tökéletes választás Atreides herceg karakterének, mint Timothée Chalamet a fiának, és Rebecca Ferguson a feleségének. Szerintem jól játszik Josh Brolin is mint Gurney Halleck, és Jason Momoa mint Duncan Idaho. Fantasztikus a film fényképezése és az operatőri munka, lenyűgözi a nézőt a sivatagos Arrakis bolygó bemutatása.

A Dűne első része a kereteket mutatja meg, a második a harcot és a komolyabb válságokat. Bár küzdelemből azért a 2021-es részben is lehet részünk egy éjszakai invázió képében. Nekem nagyon tetszett az egész, és teljesen elvarázsolt. Értékelésem természetesen öt csillag, nem is lehet kevesebb, mert zseniális munka.

82 Dűne  (2021)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Paul Atreides (Timothée Chalamet) egy zseniális és tehetséges fiatal férfi, aki hatalmas tettek véghez vitelére hivatott. Paulnak el kell utaznia az univerzum legveszélyesebb... több»

0