2020.08.12 20:02 Fortress Olvasottság: 441x
4

T-34 realitások nélkül

Mivel nagy harckocsi fan vagyok, és a történelmet is szeretem (azon belül is a világháborúk csatáit, eseményeit), komoly várakozásokkal számoltam a napokat a 2018-as T-34 megtekintéséig. Sajnos azonban inkább negatív, mint pozitív értelemben lepődtem meg az orosz filmipar legújabb "zsengéjén". Mivel nem a standard amerikai hatásvadászatra számítottam, hanem egy realistább orosz megközelítésre, megdöbbentett, hogy a végeredmény éppen olyan túlzásokkal teli, valóságtól távol álló műfilm lett, mint amivel már korábban találkoztam nyugati filmstúdióktól.

Maga a sztori nem lenne annyira gáz, csak a kivitelezés meghökkentő. Spoiler nélkül nagy vonalakban bemutatva (pár mondatban) a lényeget, nem ellőve a meglepetéseket: adott egy ifjú orosz tankparancsnok, Nyikolaj Ivuskin alhadnagy (Aleksander Petrov), aki egyszerre hősies és zseniális harckocsizó. Az ő küzdelmei állnak a cselekmény középpontjában. A helyszín és idő kezdetben a keleti front és 1941, később pedig Németország és 1944. Itt raboskodik Ivuskin, és innen szökik meg egy T-34-essel. A menekülés úgy jön össze, hogy régi ellenlábasa, Klaus Jäger SS-ezredes – aki váratlanul éppen abba a fogolytáborba kerül parancsnokként, ahol Ivuskin raboskodik – egy kis harci bemutatót rendez, melyen az orosz hadifoglyoknak kell egy T-34-essel a kilövendő áldozat szerepét játszaniuk. Csakhogy a német tervekkel ellentétben az oroszok váratlanul meglépnek a tankjukkal. Maga a szökés és a menekülés Németországon keresztül teljesen nonszensz, ami a realitásokat illeti.

T-34 realitások nélkül

Ami pozitívum: rengeteg harckocsis felvételt kapunk a T-34-esekről és Párducokról (bár utóbbiakat tévesen rendszeresen Tigrisekként emlegetik), és nagyon sok a harci jelenet. Van némi szerelmi szál is (hogy a női nézők is ellegyenek a filmmel) Anya Jartseva (Irina Starshenbaum) szerepeltetésével. Ő az az orosz hadifogolynő, akit a németek tolmácsként alkalmaznak, és aki segíti a szökést.

A legnagyobb baj a realitásnélküliség, mely végigkíséri az egész filmet. Néhol már szinte komikus az orosz katonák hősiesként történő erőltetett beállítása. A T-34-et csak nagyon elvakult és megszállott harckocsi-mániásoknak tudom nyugodt szívvel ajánlani. Értékelésem csak azért 55%, mert óriási hiány van NEM amerikai második világháborús, harckocsis filmekből. Aki bevállalja, számoljon a túlzásokkal és a hősies pátosz szovjet időket időző megjelenítéseivel!

84 T-34  (2018)

akció | háborús

Ivuskin alhadnagy frissen a frontra vezényelt fiatal tankparancsnok. Rögtön a német támadás közepébe csöppen. Egyetlen T-34/76 tankkal és kitűnő legénységével megakadályozza... több»

4