2023.07.20 13:09 Artemisia Olvasottság: 402x
3

Lehetetlen megunni

A Mission: Impossible-filmek eredete egészen a '60-as évekig nyúlik vissza, a lehetetlen küldetéseket megoldó csapat ugyanis egy 1966–1973 között futó tévésorozatban mutatkozott be először a képernyőn. A sorozat ugyan nem jutott el hazánkba, de Amerika-szerte nagy népszerűségnek örvendett, és 1988-ban vissza is tért egy 35 epizódot számláló folytatás-szériával.

Széles körben azonban csak 1996-ban ismerte meg a világ, azután, hogy Tom Cruise megvásárolta a sorozat jogait, és saját magával a főszerepben megjelent az első Mission: Impossible mozifilm. Az azóta eltelt mintegy 30 esztendőben a széria köré egyfajta kultusz épült, és máig az akció-kémfilmek egyik alapdarabja, melynek idén már a 7.felvonását láthatjuk.

Lehetetlen megunni

Christopher McQuarrie, aki a Titkos nemzet óta a Mission: Impossible-filmek állandó rendezője, ezúttal egy futurisztikus, megfoghatatlan ellenség, az Entitás névre hallgató, elszabadult mesterséges intelligencia ellen küldi Ethan Huntot, akihez régi barátai (Benji, Luther, Ilsa) mellett egy új szövetséges, Grace (Hayley Atwell) is csatlakozik.

A filmet az év akciófilmjeként beharangozó marketing nem túlzott: az akció valóban 110%-on pörög, a látvány jelenetről jelenetre egyre elképesztőbb, Tom Cruise pedig 61 évesen is hozza a formáját. Aki tehát tömény akciózásra éhezik, az nem fog csalódni a filmben, hiszen az előzetesekben agyonreklámozott motoros ugratáson kívül még számtalan emlékezetes jelenet van.

A sztori komplexitása már nem ilyen hibátlan, de kellőképpen érdekes ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést a 147 perces játékidő folyamán. Eszerint az Entitáns egy olyan szuperintelligencia, mely az irányítójának gyakorlatilag korlátlan hatalmat biztosítana a kibertérben. Ezért a világ összes nagyhatalma, bűnözője és mindenki más is az Entitás forráskódjához vezető kulcsért verseng, Ethan Huntnak pedig még az előtt kell megszereznie, hogy rossz kezekbe kerülne. A csavar annyi, hogy az Entitás egyik fő csatlósa Ethan ősellensége a múltból, Gabriel (Esai Morales). A néhol gyér sztori mentségére: ahogy azt az alcím is mutatja, a Leszámolás történetének ez csak az első része. Remélhetőleg a szűk 1 év múlva, 2024 nyarán érkező folytatás majd megmagyarázza a logikátlanságok nagy részét.

A karakterek hozzák az elvárható szintet, Tom Cruise mint mindig, most is hatalmas hévvel bújik az akcióhős Ethan bőrébe (a kaszkadőrjeleneteket természetesen most is saját maga csinálta), az újonnan színre lépő Hayley Atwell karaktere üde színfolt a sztoriban, Esai Morales főgonosza hagy maga után ugyan kérdőjeleket, de talán a folytatásban jobban kibontásra kerül a karakter, Pom Klementieffnek ugyan csak néhány villanás jutott, de legalább hatásos a jelenléte, még ha nem is zavar sok vizet.

A Mission: Impossible – Leszámolás tehát valóban a nyár blockbustere, akciószekvenciái tényleg nagyot szólnak, a látványvilága lélegzetelállító, a karakterei továbbra is kedvelhetőek, a sztorija hiányosságai ellenére is bitang szórakoztató, Tom Cruise elemében van, a széria pedig még véletlenül sem mutatja az elfáradás vagy a kifulladás jeleit, egyszóval: nem lehet megunni.

akció | kaland | thriller

SkyShowtime (2024.02.09.)

Hat világszerte népszerű epizód után újabb akció kémfilmmel bővül a több milliárd dolláros Mission Impossible franchise a főszerepben az Ethan Huntot alakító Tom Cruise-zal... több»

3