2021.03.02 13:21 HE7EDIK Olvasottság: 373x
1

Amerika másik oldala

Azt szokták mondani, az éremnek két oldala van, ez pedig mindenre igaz, így az Egyesült Államokra is. Vannak az amerikai álom haszonélvezői (ők vannak kevesebben), meg vannak az olyan sorsa jutottak, mint akikről a film szól. A lecsúszottak, akiket nem igen mutogatnak hollywoodi szuperprodukciókban, vagy nem beszélnek róluk ottani politikusok, miközben büszkén hirdetik, hogy az USA a világ vezető hatalma. Csupán azt felejtik el, hogy a kisemberre ott is sz*rik a hatalom, valamint sok olyan hely van, ami nem Beverly Hills utcáit tükrözi vissza.

Jelen esetben egy tönkrement város a kiindulópont, Frances McDormand pedig egy innen származó szerencsétlen nőt játszik, aki elvesztve otthonát a furgonjában kényszerül lakni. Nomáddá válik, aki Amerikát beautózva rengeteg gyönyörű helyen jár, és rengeteg mocskos melót kényszerül bevállalni, hogy mobilis életmódját fenn tudja tartani. Rengeteg megpróbáltatáson megy keresztül, sok hozzá hasonló emberrel találkozik, és folyton szembesülnie kell ezen élet előnyeivel és hátrányaival. McDormand zseniális színésznő, már a 3 óriásplakátban is bizonyította, csont nélkül tudja hozni a végsőkig küzdeni akaró kisembert, annak minden manírjával. Én azt az egyet nem értem máig, miért pont a Fargoért kapott anno Oscart, mert mondjuk itt is fényévekkel nehezebb és összetettebb szerepet hoz le tökéletesen.

Amerika másik oldala

A film által bejárhatjuk Amerika rengeteg gyönyörű táját, az alatta futó melankolikus zene pedig szívbemarkoló. A film lezárása felteszi a koronát, ahogy a megtört nő visszatér a kiindulóponthoz, a lezárt bányában nézegeti a poros helyiségeket, majd egykori üres otthonában is körbenéz. Átéli mindazt, amit senki sem akar élete során. Majd pedig újra útra kel, mert a nomád életmód megpróbáltatásai soha nem érnek véget. Ez a kis gyöngyszem így a Covid járvány kellős közepén rávilágít az otthontalanság minden szépségére és borzalmára, egy nem mindennapi színésznő életszerű alakításával.

dráma | road movie

Egy nevadai vidéki város gazdasági összeomlása után Fern (Frances McDormand) összepakol, és kisteherautójával útra kel, hogy modern nomádként tárja fel a hagyományos... több»

1