2026.04.26 16:21 Rating Rebel Olvasottság: 115x
4

A katasztrófa 40. évfordulóján újranézve is zseniális

A Csernobili atomkatasztrófa 40. évfordulóján újranéztem a sorozatot, és megint magával ragadott. Ez egy szinte hibátlanul megcsinált minisorozat az angoloktól. Johan Renck rendezése mellett kiváló a forgatókönyv, és a főszereplők is zseniális alakításokat nyújtanak.

Annak idején, 1986-ban, amikor a Pripjatyban működő Lenin atomerőmű 4-es reaktora április 26-án hajnalban felrobbant, az egész világ megdöbbenve vette tudomásul a tragédiát. A tragédiát leginkább emberi mulasztás okozta egy tesztfuttatás során. Anatolij Gyatlov főmérnök-helyettes könnyelműen és elsietve hajtotta végre az egészet, figyelmen kívül hagyva számtalan biztonsági előírást. Emellett a szovjet gyártmányú RBMK reaktorok konstrukciós hibájának is jelentős szerepe volt a robbanásban. Ezt viszont el akarta tussolni a szovjet felsővezetés. Valerj Legaszov atomfizikus kivizsgálta az ügyet, de azt is észrevette, hogy felettesei mindent elkövetnek a konstrukciós hiba elhallgatásáért. Öngyilkosságba menekült, de a film valójában az ő szemén keresztül látja az eseményeket.

A katasztrófa 40. évfordulóján újranézve is zseniális

A karaktert Jared Harris jeleníti meg, szerintem nagyon kiemelkedő alakítással. Ugyancsak elismerés illeti Scserbina miniszterelnök-helyettes szerepében Stellan Skarsgårdot. Ők ketten a sorozat legjobbjai kétségtelenül. Az egyes részek érdekességei közé tartozik, hogy a rendezés nagyon figyelt a korhű környezetre, városrészekre, épületekre, '80-as évekbeli bútorokra és persze az atomerőmű megjelenítésére. A valódi forgatási helyszínt Litvánia adta, mégpedig az ignalinai atomerőmű, mely nagyon hasonlít a Csernobilihoz. És egy vilniusi lakótelep helyettesítette Pripjaty városát. Rengeteg egyébként a sokkoló jelenet, főleg a legnagyobb sugárzással megbetegedettek látványa. Nagyon jó, hogy a legutolsó rész az egész katasztrófát lépésről lépésre, percről percre újra megmutatja a perrel együtt.

Én nem találtam hibákat a sorozatban, mely azóta is az egyik kedvencem. Értékelésem természetesen a maximális 5 csillag. Mindenkinek ajánlom, de főleg azoknak, akik keveset tudnak Csernobilról.

95 Csernobil  (2019)

dráma | katasztrófafilm | történelmi

Az amerikai HBO, illetve a brit Sky tévécsatorna koprodukciójában készült minisorozat az 1986-os csernobili katasztrófa eseményeire koncentrál. több»

4