2023.03.12 19:47 Zsolt Szabó Olvasottság: 153x
3

Vágyakozás egy jobb film reményében

Első nézésre a film vegyes érzéseket keltett bennem, azóta se néztem különben újra. Az én stílusomtól messzebb álló film ez, csak azért néztem meg – őszintén szólva a két főszereplő Idris Elba és Tilda Swinton alakításai miatt, akik nálam nagy kedvencek. És természetesen nagyon kíváncsi voltam George Miller (Mad Max-filmek) rendezésére is, aki egyben írta is a forgatókönyvet, A. S.

Byatt „The Djinn in the Nightingale's Eye” című regénye alapján. A történet szerint dr. Alithea Binnie (Tilda Swinton) akadémikus, miközben Isztambulban részt vesz egy konferencián, véletlenül találkozik egy dzsinn-nel (Idris Elba), aki három kívánságot ajánl fel neki a szabadságáért cserébe. Ez két problémát vet fel.

Vágyakozás egy jobb film reményében

Először is dr. Binnie kételkedik abban, hogy a dzsinn valódi-e, másodszor pedig azért, mert a történetek és a mitológia tudósaként ismeri a félresikerült kívánságok összes figyelmeztető történetét. A dzsinn azzal érvel, hogy fantasztikus történeteket mesél el neki múltjáról. Végül dr. Binnie elcsábul, és olyan kívánságot fogalmaz meg, ami mindkettőjüket meglepi. A film a maga 108 perces játékideje szerintem rövidebb, mint a film maga megengedné, és ehhez képest is lassúbb folyású, vagyis számomra az volt. Természetesen a film látványvilága egyértelműen pazar, ahogy a történet mesélése is érdekes, vagyis nem megszokott a filmes felhozatalok közt. Miller különben nem bízta a véletlenre, megint egy különlegesnek vélt történetet szeretett volna elmesélni, lehet, engem épp rosszabb időben kapott el eme film, biztos meg fogom nézni még minimum egyszer. A film különben 60 millió dollárból készült, ami a mai korban egy közepes büdzsének megfelelő pénzösszeg, és sajnos a mozikasszáknál gyengén teljesített, nem volt túl népszerű és a rajongók sem voltak annyira oda érte. A film zenei aláfestése kitűnő, Tom Holkenborg zenéje egyé válik a filmmel, és kitűnő alapot biztosít. Ez is pluszt ad a filmnek.

A film számomra teljes mértékben a szerelemről és az arra való vágyakozásról szól, amit még egy dzsinn is érez, még ennyi idő után is, mert 3000 év alatt sem változik eme érzése. Hiába változnak a korok és az emberek benne, egy biztos megmarad: az emberi természet és a vágy. A két főszereplő játékán meglátszik, hogy nem ma kezdték a pályafutásukat, és ők egyértelműen emeltek a film színvonalán, viszont én a film végét nagyon gyors lezárásnak éreztem – vagy épp a film első része volt elnyújtott? Hát, erre is kereshetnénk a választ. Jobb alkotásra számoltam, természetesen ennél vannak jobb, illetve sokkal rosszabb alkotások is. De egy biztos, hogy ez a film nem fog hidegen hagyni, így maradjunk annyiban, hogy nézzétek meg, és utána alkossatok véleményt, akár csak én! Jó mozizást és szórakozást hozzá!

dráma | fantasy | romantikus

Egy tudós története, aki tulajdonképpen elégedett az életével, miután azonban találkozik egy dzsinnel, aki három kívánságot kínál neki a szabadságáért cserébe, az élete... több»

3