2024.01.27 13:13 Juki-onna Olvasottság: <100x
0

„Nem nyersz háborúkat, ha csak foglyokat ejtesz. Mi embereket ölünk, ez a munkánk.” Miért is?

Nem kicsit zaklatott fel a film, bár nagyon tetszett, és ismét megerősítést nyert bennem a háború hiábavalósága! Senki számára nem újdonság, hogy a kisfiúk inkább fegyverrel játszanak háborúsdit, addig a kislányok babáznak. Ezt hordozzuk magunkban. A nők a gyermekvállalása és a család összetartása, míg a férfiak a haza védelmének szerepe jutott. Ez addig jól is működik az elméletben, hogy a fiúk háborúsdit játszanak, még nem találják szembe magukat az ellenséggel, akik szintén ezt játszották gyermekkorukban.

Az ellenség katonái is gyerekkorukban ilyen játékokkal játszottak, és felnőttként ugyanolyan felkészültek, mint mi. Míg vígan masírozunk az ezredben, napszemüvegben, rágógumizva, Jimi Hendrixet hallgatva, kis idő után szembesülünk a valósággal a harctéren, és a szintén felkészült katonákkal nézünk farkasszemet. Mindenkinek a kezében fegyver. Talán a felszereltség a különbség.

„Nem nyersz háborúkat, ha csak foglyokat ejtesz. Mi embereket ölünk, ez a munkánk.” Miért is?

Míg az egyiknek csak szimplán fegyvere van, a másik oldalnak modernebb a felszerelése, de ez sem teszi őket lövésállóvá! Csak ne felejtsük el, hogy a velünk szemben állók is ugyanolyan elszántak, és gyűlölik az ellenségüket, mint a filmben, pedig nem is ismerik egymást személyesen. Aztán jönnek a harcban meghalt bajtársaink, és szembesülünk a vérontással és azzal, hogy ez már nem játék. Ha érzelmes akarsz lenni, akkor annak nem itt van a helye! Még azt hisszük, hogy jó buli lesz, a halottak láttán a jókedvet átveszi a fásultság és a kiégés. Megéri? Amikor az ellenség egyik hozzátartozóját, aki semmi rosszat nem tett, lelőni? Gyereket, asszonyokat, idős férfiakat? Mikor elveszed valaki életét, mindig ott lesz veled a lelke. Még ha nevettél is rajta, a terhet cipelni fogod életed végéig, még ha most úgy tűnik, hogy meg kellett tenned, akkor sem szabadulsz tőle. Ezeket a képeket sosem tudja kizárni az elménk. Számomra a szereplők még ismeretlenek, de olyan szinten mutatták be, hogyan lehet a pokol bugyraiba leszállni, hogy az félelmetes. Amikor a saját zászlóaljában látod a túlkapásokat és az esztelen gyilkosságokat, mit teszel? Vagy beárulod a társaidat, és céltábla leszel számukra, vagy közéjük állsz. Nem sok bevetésesen veszünk részt, inkább a csapat életéről szól a film. Megrázó számomra! Itt nincsenek barátok. Úgy tűnik, hogy itt is csak ellenségek vannak. Brutális és erőszakos a film! Nem ezért pontoztam, fel inkább az igazság miatt!

akció | dráma | életrajzi | háborús | thriller

Egy fiatal amerikai katona morális dilemmával szembesül Afganisztánban, amikor felettese megkérdőjelezhető döntéseket hoz. több»

0