2019.08.05 12:49 Milanman Olvasottság: 387x
0

Az unga-bunga partik királya

Silvio Berlusconiról filmet készíteni egyszerre lehet hálás és hálátlan feladat. Az olasz üzletember, politikus élete rendkívül gazdag és számtalan aspektust, megközelítési módot kínál feldolgozásra. Gondoljunk a fiatal évek szerencsevadász, ügyeskedő és karrierépítő korszakára, a labdarúgás világában az AC Milannal elért elképesztő sikerekre, a milliárdosként megkaparintott politikai hatalomra és annak hullámvasútjára, a háttérben zajló botrányokra, vélt, vagy valós jogsértésekre, perekre, vagy akár a médiában oly kedvelt nőügyekre, partikra, exhibicionizmusra, különcségre! Bulvár szempontból az utóbbi a leghálásabb és Paolo Sorrentino legújabb filmje is erre koncentrál.

A teljesség igénye miatt érdemes megjegyezni, hogy a filmnek két változata van. Olaszországban félbevágva, 2 részben vetítették, a külföldi mozikba a 2 és fél órás mamut verzió jutott, így nekem is ehhez volt szerencsém. Vagy mondhatnám, hogy balszerencsém, mert Sorrentino stílusának és a téma ilyetén megközelítésének lehet, hogy jót tesz, ha 2 részletben nézi a néző, így elkerülheti, hogy akarva-akaratlanul néha fejcsóválva unatkozzon. Mert bár nincs itt szó rossz filmről, Toni Servillo Berlusconijának minden másodperce arany, de sajnos egy adott ponton túl az újabb és újabb jelenetek a különcségről, a partikról már nem tudnak igazán érdemben hozzátenni a főszereplőről kirajzolódó képhez, csak a korábbi tartalmat tudják még jobban aláhúzni.

Az unga-bunga partik királya

Persze Sorrentino van annyira klasszis rendező, hogy egy kissé gyengébb filmjében is számos olyan motívumot tud elhelyezni, ami vagy a képi világa, vagy pedig az üzenet miatt maradhat emlékezetes. Nem törekszik átfogó képet rajzolni "hőséről" (nem is tudna, ahhoz minimum egy 10 részes minisorozat kellene), nem igyekszik különösebben árnyalni a karaktert, de az az aspektus, amit látunk, az profin fel van építve és mesterien van kivitelezve. Remélem azért, hogy egyszer elkészülhet egy olyan alkotás is, ami megkísérli a teljes életpályát bemutatni, addig pedig megyek vissza Milan meccset nézni. 6,5-7/10


56 Loro  (2018)

dráma | életrajzi

Silvio Berlusconi karrierjének egy mozgalmas időszakában omlik össze kapcsolata második feleségével, Veronica Larioval. A LORO azt mutatja be, hogy ebben az időszakban mi... több»

0