2020.01.08 22:39 indingo Olvasottság: 875x
2

Az ördög köztünk él

Helyenként SPOILERES

A NETFLIX egy évados sorozata egy megtörtént amerikai esetet, pontosabban eseteket dolgoz fel. A téma elég kellemetlen, és nem könnyű beszélni róla. A készítők jó stílusban mutatják be a történteket, melyek témája a szexuális erőszak.

Az ördög köztünk él

A sorozat egy lánnyal indul. Állami gondozásban nőtt fel, eléggé labilis, de szereti felhívni magára a figyelmet. Az állami gondozott lányt Kaitlyn Dever alakítja, akinek mostanában kezd beindulni a karrierje. Legutóbb az Éretlenségiben és a Csodálatos fiúban láthattuk. Az alakítása naturális volt, a karaktert jól hozta. Az ő történetében van egy kettősség. Vajon tényleg megerőszakolták, vagy megint csak kitalált egy történetet, hogy a középpontban legyen? A helyszínen semmi nyoma az elmondottaknak. és a lányt sem rázta meg a dolog. Vagy ő így dolgozza fel?

Valódi áldozatokat is megismerhettünk, akik részletesen elmondták a velük történteket, és megismerhettük azt is, hogyan változott meg az éltük, tette tönkre őket, ami történt. Félelmetes volt látni, hogy mindenkit otthon erőszakoltak meg. A tettes(ek) profik voltak abban, amit tettek. Előre feltérképezték a terepet, megfigyelték az áldozatokat, és kínosan ügyeltek arra, hogy semmilyen nyomot ne hagyjanak maguk után. Hihetetlen volt látni, hogy milyen beteg emberek vannak, hogy az áldozatokat órákon keresztül erőszakolták, majd kötelezték őket arra, hogy letusoljanak, minden nyomot lemosva ezzel magukról.
 

A nyomozói munka bemutatása is érdekes volt, hogy milyen aprólékos kutatómunkát végeznek. Hogyan akadnak nyomra a rendőrök, meddig mehetnek el, hogy bizonyítékot szerezzenek. Ezzel ellentétben ott voltak viszont az igazságszolgáltatás hibái, felületessége. Elképesztő volt látni, hogy az áldozatnak milliószor el kellett mondani, mi is történt vele, részletesen és, ha valamit máshogy mondott, mint korábban, már ugrottak is a hiénák. Tetszett, hogy több nézőpontból megismerhettük az ügyet. Jól építette a feszültséget a sorozat, nem ragadtak le egy eseménynél, és meglepően jó volt a magyar szinkron is. 

Megdöbbentő volt az is számomra, hogy a tettes(ek) kortól és bőrszíntől függetlenül választottak áldozatot. Csak a "pusztítás" volt a cél. Illetve az sem volt véletlen, hogy sosem hagytak maguk után nyomot. Pontosan tudták, mire kell figyelni. Sose tagadták a vádakat, és elmondták, hogy sose álltak volna le, ha nem kapják el őket.

Két szálon futott a történet, amely szorosan kapcsolódott egymáshoz. A szálak szereplői mégis csak az utolsó 5 percben találkoznak. A két rendőrnő tök különböző karakter volt. Toni Colette tetteiben határozott, adatoknak hívő kemény és szabadszájú rendőrnő, míg Merritt Wever az érzelmes és vallásos, a hitet képviselő nő. Mindkettejük alakítása mesteri volt, és nem akarták lejátszani a másikat. Nem csodálom tehát, hogy limitált sorozat kategóriában Golden Globra jelölték (amit valószínű nem fog megkapni), illetve mindhárom színésznőt is jelölték a díjra.

Felkavaró és megrázó sorozat, így csak azoknak ajánlom, akik bírják az erőszakot.

83 Hihetetlen  (2019)

dráma

Egy igaz történet Marie-ről, akit azzal vádolnak, hogy hazudott a megerőszakolásáról. Két női nyomozó segít a lánynak a fordulatos ügy felgöngyölítésében. több»

2