2023.11.20 16:44 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Ember embernek farkasa

Anno annak idején azért tettem be eme alkotást a megnézendő filmek listájába, mert kimondottan kedvelem ama zsánert, avagy zsánereket, amelyek megtalálhatóak lennének ebben a történetében. Eme két zsáner képviselői, a posztapokaliptikus szál (amely történet szerint egy világjárvány utáni időszakot mutat majd be a nézőjének), míg a másik zsáner az egyfajta road movie lenne. Mindössze még annyit halottam eme alkotásról, hogy a dráma műfaj kedvelőinek is kedvez majd némiképp, emiatt pedig jómagam abban reménykedtem, hogy talán valami hasonló beütésű produkció lesz, mint mondjuk a szintén 2009-ben bemutatott Az út című alkotás (mondjuk azt már a megtekintése előtt ki mertem volna jelenteni, hogy egy pillanatra sem lesz annyira lélekölő és egyben zseniális a Víruscsapda, mint Az út, de örültem volna, ha tévedek e téren). Na de lássuk hát, hogy vajon akkor milyen is lett a Víruscsapda.

Kezdjük maga a film történetével, amelyet Àlex Pastor és David Pastor testvérpár hoztak össze. Sok helyen olvastam, hogy kimondottan sokaknak nem tetszett a történetnek ama pontja, hogy nem igazán van kifejtve az ok-okozati tényező, hanem egyszerűen csak belecsöppenünk abba a helyzetbe, amiben a filmünk négy főszereplője (Chris Pine, Piper Perabo, Lou Taylor Pucci és Emily VanCamp) is van. Ezzel a történeti felütéssel számomra annyira még nem is volt gondom, merthogy legalább így sikeresen fenn tudták a készítők tartani az érdeklődésemet. Aztán sok helyen olvastam azt is a film történetével kapcsolatban, hogy nem tart semerre sem. Na ezzel már azért részben egyet tudok érteni, ugyanis egyáltalán nem éreztem semmi fajta katarzist a történet előrehaladtával. Írhatnám akár azt is, hogy nem igazán sikerült a film történetének a drámai vonulatának magával ragadnia (ez alól talán csak a befejezése képez némi kivételt). Bár a fentebb felsorolt apróbb hibák ellenére is, így még talán egy közepes értékelést bőven kiérdemelt volna tőlem a film, csakhogy itt vannak még a főbb karaktereink, akiknek az egész történethez való hozzáállásuk minősége számomra igencsak megkérdőjelezendőre sikeredet.

Ember embernek farkasa

Tehát számomra a film legnagyobb hibája sajnos a karakterekben található, ugyanis szinte egy percre sem tudták azt elérni nálam, hogy együtt tudjak velük lélegezni, és a különféle megpróbáltatásaik is teljesen hidegen hagytak sajnos. Merthogy egyik karakterrel sem igazán tudtam azonosulni, talán azért, mert szerintem túlzottan kidolgozatlanok voltak. A forgatókönyvírók meg sem próbálták elmélyíteni a karaktereiket, és ráadásul túl sok esetben mentek teljesen szembe a film történetével. És hogy mindezt még tetézzem, szerintem a színészi alakítások sem lettek jobbak egy harmatos közepesnél.

Mindent egybevéve nem lett volna ez egy rossz film, ha mondjuk a forgatókönyvírók tartalmasabb és mélyebb karaktereket írtak volna a történethez. És persze talán ha egy csipetnyi horror szálat is beleszőttek volna a filmbe (és nem, nem zombikra gondoltam e téren, hanem mondjuk ha sokkal inkább erőteljesebben érzékeltették volna annak a vírusnak a jelenlétét, amely bármikor lecsaphat bármelyik karakterünkre). Ha lehetne mondjuk fél csillagot is adni eme oldalon, akkor valószínűleg a 2,5 csillagra voksolnék, de mivel nem, így marad a két csillag.

dráma | horror | sci-fi | thriller

A világméretű járvány következtében az emberiség nagy része kihalt. A túlélők próbálnak menedéket találni. Ha hinni lehet a kósza híreknek, a kevés fertőzésmentes helyek... több»

1