2022.08.22 16:38 filmtro.hu Olvasottság: 619x
2

Reményteljes kezdet

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalni, mit sejtet a pilot epizód a Sárkányok háza sorozatról, akkor azt mondanám: Méltó a Trónok harcához.

Reményteljes kezdet

A Trónok harcába is pont úgy kezdtem bele annak idején, mint most a Sárkányok házába: az irodalmi háttér teljes ismerete nélkül. Ez egyrészről jó, hiszen nem érhet csalódás, ha a könyvekben megszokott és megszeretett cselekményt másképpen dolgozza fel a sorozat. Másrészről viszont nehézség is, mert egy ilyen gigantikus meseuniverzumba belecsöppenni a való világból elsőre szédítő élmény. Emlékszem, hogy hosszú részeken keresztül próbáltam megjegyezni az egyes karakterek nevét, családi és hatalmi kapcsolódási pontjait, miközben a történet már az évadnyitó epizódban nagy sebességgel elindult.

Nos, a Sárkányok háza ebben kicsit eltér: az első epizód elég jól befogadható mennyiségű karaktert vonultat fel, és a szereplők egymáshoz való viszonyai és motivációi is tisztán érthetők anélkül, hogy sablonos vagy túlságosan fekete-fehér figurákról lenne szó. Ahogy a Trónok harca világában lenni szokott: minden szereplőnek van egy fő jellemvonása, de ezt nagyon sok mellékes tulajdonság árnyalja, így senki nem egysíkú, hanem nagyon is rétegzett, ahogyan ez a valóságos személyiségek esetében is lenni szokott.

A történet is lassabban indul be: egy nagyon rövid, narrált történeti felvezetés után, amelyben megismerhetjük Viserys Targaryen trónra lépésének körülményeit, bemutatkoznak a főbb karakterek, de egy bizonyos drámai fordulaton túl sok minden nem történik. Ennek ellenére nagyon is jó ritmusú, izgalmas bevezetést kapunk, és az első másodperctől kezdve beszippant a hamisítatlan Trónok harca-hangulat. 200 évvel a nagy eposz eseményei előtt ugyanis nem sok dologban tért el ez a kitalált univerzum: a középkori brit történelemre és mitikus legendákra építő külsőségek, a társadalmi hierarchia és a városkép pont olyan, mint amilyen az a Targaryen-ház bukása után lesz.

Bár túl sok szereplőt egyelőre nem vonultattak föl (az én nagy szerencsémre), a casting már most is remek: kiválóan eltalált az ismert, és kevésbé ismert színészek kiválasztása, még ha az afroamerikai szereplők kicsit viccesen is néznek ki platinaszőke hajjal. A lovagi torna akciófilmes megvalósítása messze felülmúlja a Trónok harcában látott hasonló jelenetek életszerűségét és izgalmát, a különleges effektek stabilan tartják a megszokott magas szintet, a fényképezés és a grandiózus belső terek megfestése pedig lélegzetelállító. Jókora ízelítőt kapunk természetesen az előző sorozatban megszokott erőszakos és erotikus tartalomból is, de egyelőre szerencsére nem ez uralja a történetmesélést.

Egyedüli hiányérzetem a zenével kapcsolatban volt: a nyitó főcímzene nekem kicsit jellegtelennek tűnt, és bár a vége főcím, ami gyakorlatilag a Trónok harca főtémájának kórusváltozata, visszahozta az előző sorozat hangulatát, egyelőre úgy tűnik, hogy Ramin Djawadi énekeskönyvéből nem sok újdonságot vett elő. Persze várjuk ki a végét – egyetlen epizód után korai lenne ítéletet mondani a sorozat zenei aláfestéséről (ami egyébként nagyon sokat hozzátett az előző sorozat élményéhez is).

Összegezve tehát egy kiegyensúlyozott, lendületes, de jól követhető, izgalmas felvezetőt láthattunk, ami alapján kíváncsian várjuk a folytatást. Fordulatokban, érdekes jellemfejlődésekben, látványos csatajelenetekben és lendületes történetívben biztos nem lesz hiány – legalábbis a regény ismerete nélkül ilyen benyomást tett az első rész.

akció | dráma | fantasy | kaland | romantikus

A G.R.R. Martin világszerte óriási népszerűségnek örvendő regényeinek alapján készült széria, a Trónok harca előzménysorozata, mely 300 évvel az anyasorozat eseményei... több»

2