2024.02.17 19:46 Dorkateo Olvasottság: <100x
1

Hős kutyák és emberek az alaszkai fagyban

Ez a film Togónak, a szánhúzó kutyának állít emléket, aki 425 km-en át vezette a fogatot 40-50 fokos decemberi fagyban, hogy a gyerekek megkapják a torokgyík elleni szérumot, mert ez a betegség 1925-ben még egyet jelentett a halállal, főleg az indián őslakosok között.

Ekkoriban Alaszkában csak három repülőgép volt, télen azok sem tudtak közlekedni.

Hős kutyák és emberek az alaszkai fagyban

Több kutyafogat is volt a váltóban, de azok 50-70 km-es etapokat tettek meg. Seppala fogata ennek a sokszorosát teljesítette, úgy képzelhetjük, mintha Győrből indulna a fogat, átmenne a fagyott Balaton rianásokkal teli jegén, majd Szegedig vágtatna tovább, csak mindezt az északi sarkkörön futják. A különleges husky kutya utolsó éveiben még számos utódot nemzett, így ma a szánhúzók közt komoly értéke van a Seppala Siberian Sleddog fajtának. A filmben főszereplő kutya is leszármazottja Togónak.

Az igaz történetet feldolgozó mű (Disney produkció) ugyanakkor nem szentel elég figyelmet a szérumfutásnak nevezett esemény többi, szintén hősies, fagyási sérüléseket szenvedő tagjának, akik főleg őslakosok voltak. Több kutya is kimúlt a sanyarú körülmények közt. A valós történet sokkal drámaibb volt, mint amit végül keretbe foglaltak az egyszerűsített dramaturgiájú filmben.

Újságírók ráadásul az utolsónak beért fogat hajtóját és kutyáját örökítették meg cikkeikben, Balto kutyának szobrot is állítottak New Yorkban. Így sokáig nem is derült fény a legtöbbet futottak kilétére. Bár Balto is Seppala nevelése volt, de messze nem olyan jó vezérkutya lett belőle, mint Togóból. Egy jó kutya tényleg életmentő volt azokban az időkben, sokszor az ő ösztöneiken múlott a túlélés.

Összességében látványos és izgalmas filmet kapunk, csodálatos felvételekkel a sarkkörről. Ugyanakkor az amerikai moziipar továbbra is ragaszkodik az egyéni hősök mítoszához, pedig ezt a nagyszerű csapatmunkát illett volna árnyaltan bemutatni.

84 Togo  (2019)

dráma

Togo, a szánhúzó kutya káprázatos története, aki 1925-ben egy versenyen bebizonyította rátermettségét és hűségét gazdájának.

1