2021.07.19 18:07 Artemisia Olvasottság: 573x
9

Chris Pratt Öngyilkos osztaga

A "Chris Pratt Öngyilkos osztagának" titulált A holnap háborúja a nyári popcorn blockbuster prototípusa, az a film, mely nem is törekszik többre egyszeri szórakoztatásnál. Az összes építőelemét láttuk már máshol, ráadásul az utóbbi évek sci-fi felhozatala kiváló minőségben járta körül a film által érintett témákat: Időutazás - Tenet; idegen invázió - Hang nélkül; családi dráma - Csillagok között, illetve az alapműnek számító A függetlenség napja is idevág.

A történet meglehetősen sovány, kiszámítható, zömében kötelező, de bevált sablonokból építkezik, a logikai bakikról pedig jobb nem is beszélni. Azonban minden hibája ellenére van valami a filmben, amitől mégis működik, ami szórakoztatóvá, hovatovább szerethetővé teszi. Korántsem tökéletes mozi, mégis egy egészen korrekt akció-sci-fi, amelyet ha helyén kezelünk, kikapcsoljuk az agyunkat, és hagyjuk, hogy magával sodorjon, akkor egészen jó élmény is lehet.

Chris Pratt Öngyilkos osztaga

A produkció húzóneve Chris Pratt, akinek az alakítása ugyan nem érdemel Oscart, a drámai részeknél nem mindig találja meg a hangját, összességében mégis elcipeli a filmet a vállán. Bemutatják a jövőbeli invázió társadalmi-politikai hatásait, a depresszív-forrongó közhangulatot, valamint Dan Forester és családja példáján azt is, hogy milyen hatásai vannak a családok életére az eseményeknek.

A játékidő első felében a depresszív hangulattal és az információk lassú csepegtetésével jól megágyaz az idegen lények színrelépésének; semmi konkrétat nem tudunk róluk, míg a civil katonák szembe nem találkoznak velük, és ez nagyszerű feszültségteremtő eszköz. Maguk a lények, a "Tüskék" sem okoznak csalódást, bár külsejüket tekintve nem mondható, hogy Chris McKay túlságosan elrugaszkodott volna a nagy elődöktől – Alien-filmek, Függetlenség napja stb. –, mégis hatásosak, a CGI-kidolgozásuk aprólékos, látszik, hogy sok munkát és pénzt fektettek a látványba.

Lassan indul a cselekmény, de 1 óra után felvesz egy lendületes tempót, amit a játékidő végéig meg is tart. Nem ül le a cselekmény, és üres járatok sincsenek, illetve néhány kikacsintás nem válik zavaróvá. Az akciójelenetek számára és látványára nem lehet panasz, bár jó pár logikai bukfenc ezeknél is befigyel, de azért élvezhetők ezek a jelenetek. Az apa-lánya kapcsolat nem valami innovatív téma, néhol hatásvadász is, de alapvetően jól keverték a lapokat, és tűrhetően szőtték bele az érzelmi szálakat a cselekménybe.

Alapvetően ez Chris McKay rendezésének fő erőssége: sablonos, hatásvadász, sikeres filmekből lopta össze a film a sava-borsát, mégis úgy tudta összegyúrni és tálalni mindezt, hogy eredetinek, izgalmasnak és jónak hatnak. Nemcsak egyszerűen rendezett egy sikervárományos, de üres romkomot, hanem addig ügyeskedett rajta, csinosítgatta, míg el tudta hitetni a nézővel, hogy egy egyedi, komoly és tartalmas filmet készített, és közben még valóban szórakoztat és ki is kapcsol. Ezért pedig mindenképpen jár neki a taps.

akció | kaland | sci-fi | thriller

A futurisztikus háború kimenetele azon áll vagy bukik, hogy egy férfi képes-e szembenézni múltjának kísérteteivel. Az emberiség vesztésre áll az idegenekkel vívott harcban,... több»

9