2020.12.30 16:03 Gáva Tamás Olvasottság: 389x
3

Időszerű téma klasszikus stílusban

Korunkban, amikor a klímaváltozás jelei már jól láthatók és tapasztalhatók, teljesen aktuális téma az emberiség kipusztulása egy globális környezeti katasztrófa miatt. A film azonban nem kíván tényszerűen utalni ennek részleteire, sőt nagyon elegánsan megkerüli a katasztrófa mibenlétének bemutatását, és semmiféle magyarázatot nem kíván adni az okaira.

A lényeg, hogy az emberiség pusztulása elkerülhetetlen, és ez már az első percekben kiderül. Ettől a ponttól kezdve az események további sebessége a "2001: Űrodüsszeia"-t idézi meg, azonban semmi grandiózus, földönkívüli faj által alkotott terv nem valósul meg, csupán egy a valóságban sokkal elképzelhetőbb történet. Az egyetlen párhuzam a nagy klasszikussal csupán annyi, hogy a Jupiter egyik holdjáról kiderül, hogy az élet számára alkalmas.

Időszerű téma klasszikus stílusban

A szereplők végig életveszélyben vannak, ezért állandó a feszültség a filmben, de csak egy-egy jelenetben kerülnek szembe ténylegesen a halállal. Ezek a jelenetek tökéletes tárgyilagossággal mutatják be tragédiákat, és csak annyit mutatnak meg, amennyit a szereplők is látnának.

Semmi gyomorforgató horror, a szörnyűségeket színtiszta eleganciával ábrázolják. A történet egyszerű, valósághű és emberi, nincsenek benne hatásvadász túlkapások, a színészi játékot és a film kivitelezését is a minimalista professzionalizmus uralja.

Aki akciójeleneteket és csavaros történetet vár ettől a filmtől, az csalódni fog, de aki a mögöttes tartalmakra, és a film által teremtett aurára koncentrál, az élvezni fogja.

dráma | fantasy | sci-fi | thriller

Augustine, a magányos sarkvidéki kutató története, aki mindent elkövet, hogy megakadályozza Sullyt és csapatát abban, hogy visszatérhessenek a Földre. A bolygót ugyanis globális... több»

3