2021.11.03 12:51 Lubi Olvasottság: 1110x
8

MTV-banditák

A Netflix legújabb produkciójával a Django elszabadul nyomdokaiba lépve próbál kulturális igazságot szolgáltatni a feketék több száz éves rabszolgaságáért és elnyomásáért. A vadnyugat törvényei szerint bosszúhadjáratának érdektelen durrogtatása mégis visszafelé sül el.

A zenei producerség után rendezői babérokra is törő Jeymes Samuel filmjének egyetlen vállalása, hogy kizárólag fekete színészek szerepeltetésével készülő westernballadává váljon. Ebben a tekintetben pedig hibátlanul teljesít. A valós vadnyugati banditák ihlette karakterek mindegyikét a jelenleg legnépszerűbb, tehetséges fekete színészek és színésznők keltik életre. A főhős a Lovecraft Country főszereplőjeként ismertté vált Jonathan Majors, akit többek között olyan társak vesznek körül, mint Zazie Beetz (Joker, Deadpool 2.), Delroy Lindo (Az 5 bajtárs, Malcolm X) vagy a sorozatszerepeiről ismert Edi Gathegi (Doktor House, A törvény embere, Feketelista). Az ellenlábas bandát pedig Idris Elba (Hontalan fenevadak, Thor 1-3,The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag) vezeti Lakeith Stanfield (Tűnj el; Bocs, hogy zavarom) és Regina King (Ha a Beale utca mesélni tudna, Watchmen) segédletével.

MTV-banditák

A sztárparádé tehát adott, a neves színészekre pedig szükség is van, hogy hihetően tálalhassák a máskülönben nevetségesnek ható magamutogatásokban kimerülő dialógusokat. A vadnyugat törvényei szerint ugyanis a néger gettóstílust integrálja a vadnyugat világába. Így a műfaj jellegzetességei inkább amolyan színes körítésnek hatnak a fekete bandaháborúkat megjelenítő világban. Ennek alátámasztására az összekötő jelenetek rendszerint MTV-klipeket mintának tekintő véres rablásokhoz, összecsapásokhoz vezetnek.

Jeymes Samuel filmjében a stílus maga a minden mást háttérbe szorító tartalom. Beleértve a társadalmi szerepvállalást is, ami a 70-es évek blacksploitation-mozijainak szintjén reked. A gengszterrapre puffogtató MTV-banditák vizuális megjelenése viszont nem képes érdemileg kitölteni a több, mint két órás játékidőt.

Míg Tarantino Djangója képes volt hasonló elemekből felépíteni egy emlékezetes és szórakoztató, mondanivalóval bíró történetet, addig A vadnyugat törvényei szerint éppen saját szabályait rugja fel, mikor a vadnyugat kegyetlen világát felvágós magamutogatásba taszítja. A Netflix tehát ismét mellélőtt új, magát társadalomtudatosnak feltüntető westernjével, aminek hatalmas, színes füstje sem képes eltakarni takarékon égő, apró lángját.

dráma | western

A törvényen kívüli Nat Love tudomására jut, hogy egykori ellenségét, Rufus Buckot szabadlábra helyezik. Nat egy percig sem vár, összeszedi a régi bandát, hogy Rufus nyomába... több»

8