2020.10.25 02:06 Anti007 Olvasottság: 835x
3

Rebecca, ébredned kéne...

Végre megérkezett A Manderley-ház asszonya a Netflix legújabb saját gyártású filmjei közé, amit már nagyon vártam. Ez a film nem egy remake (feldolgozás), hanem Daphne du Mauier 1938-ban írt regényének legújabb adaptációja. Aki esetleg nem tudná, ennek a regénynek már készült egy adaptációja, egész pontosan 80 évvel ezelőtt (1940-ben), a zseniális Alfred Hitchcock rendezésében. Sajnos a mostani a kiváló színészek, korhű képek ellenére nyomába sem ér az elődjének. Talán nem is akart? Nem tudom. Valószínűleg a fiatalabb generációt célozta meg a film, így aki ezt a verziót látja először, annak akár be is jöhet...

A történet szerint a nemrégiben megözvegyült Maxim de Winter (Armie Hammer) Monte Carlóban megismerkedik a nála jóval fiatalabb, szerény társalkodónővel (). A Riviérán rövid idő alatt egymásba szeretnek, és mivel egy váratlan helyzet miatt megszakadna a kialakult románc, a dús gazdag Maxim megkéri a lány kezét, ezzel kiragadva őt méltatlan élethelyzetéből, és már Mrs. de Winterként, a Manderley-ház úrnőjeként tér vissza otthonába azzal a reménnyel, hogy a lány elfeledteti vele a múltat...

Rebecca, ébredned kéne...

De az ex-neje, Rebecca, akinek személyisége mindenkit megbabonázott, nem tűri, hogy bárki a helyébe lépjen. Pontosabban ezt a komornája, Mrs. Denvers tolmácsolja, aki nem tudja és nem is akarja elfogadni, hogy szeretett úrnőjét elvesztette. Így az álomból hamarosan rémálom lesz, a lánynak le kell győznie nemcsak a múlt árnyait, de mindörökre Rebecca "szellemének" jelenlétét is. Az ex-feleség ugyanis még holtában is hat mindenkire, de az új Mrs. de Winterrel szépen összerakjuk a rejtélyes puzzle darabkáit, így megkapjuk a teljes képet, valójában ki és milyen ember is volt Rebecca.

Nem lenne rossz film. De mivel láttam a régebbi, Hitchcock-féle adaptációt, ami szerintem zseniális kultfilm, nem tudok attól elvonatkoztatni. Sőt! A Hitchcock adaptációja alapján készült musicalt is láttam, ami szintén sokkal jobban tetszett. Miért? Nos, leginkább azért, mert ez a film a legfontosabb szálon siklott ki. Ami nagyon hiányzik a mostani adaptációból, az Mrs. Denvers és az új Mrs. de Winter konfliktusa. Pedig a karakterek nem is lennének rosszak. Talán Mrs. Denvers szerepére egy kicsit fenyegetőbb valakit is találhattak volna Kristin Scott Thomasnál (de még el is menne, ha több szerepet kapott volna, illetve az őrület jeleit is jobban láthattuk volna rajta felszínre törni).

Összességében nem rossz ez a verzió sem, többször is hallhatunk olyan mondatokat, amik dalban a musicalben is elhangzanak (ez nem rossz); a helyszínek, a képek, a díszlet is pazar, de a feszültség mégis hiányzik. Az olykor libabőrös felbukkanásai Mrs. Denversnek, a nyomasztó hangulat nem érezhető, ahogy Rebecca jelenléte sem annyira. Ébredj Rebecca! Hagyd az éjszakát, hisz' vár rád Manderley! És mi is.

dráma | misztikus | romantikus | thriller

Egy szenvedélyes Monte Carló-i románc után a sármos özveggyel, Maxim de Winterrel (Armie Hammer) a frissen házasodott fiatal nő (Lily James) Manderley-be érkezik a férfi... több»

3