2022.02.14 21:29 Dorkateo Olvasottság: 459x
9

Készüljenek még ilyen jó filmek Magyarországon

Nagyszerű magyar filmet láttam a moziban.

Alapvetően magyarmozi-kedvelő vagyok, így kíváncsi voltam, mi sül ki az ígéretes recenzióból.

Készüljenek még ilyen jó filmek Magyarországon

A film átlagosan indult, hamar világossá vált az alapszituáció, de ezt nem spoilerezem el. Kell az az élmény oda, nem nagy csavar, de mégis. Lassú a felvezetés, kicsit hosszabbak a snittek, mint jó lenne, de érdemes kivárni, beindul a történet, vagyis a nyomozás.

Közben azon tűnődtem, vajon csak ennek a filmnek sajátja, vagy általában is igaz, hogy az idős magyar színészeink nagyszerűek, a fiatalabbak pedig kevésbé.

Nem fogott meg a főhőst alakító Blahó Gergely játéka. A lúzer srác szerepe egyszerűen leesett róla, pedig nagyon igyekezett. Csak akkor volt élvezetesebb, amikor átlépett a cselekvő férfi szerepébe. A bénaságot egysíkúan, ugyanazzal az arckifejezéssel és kéztördeléssel tolta végig. Különösen feltűnő volt a színészi erő különbsége a kórházi jeleneteknél, ahol Jordán Tamás manírmentes játékával ütközött főhősünk alakítása. Nem bántanám Blahó Gergőt mégse, mert nem könnyű ezt a két végletet egyformán jól megmutatni.

Pogány Juditot emelném még ki, ő is kitűnő volt a nagyanya szerepében.

A rendező, Deák Kristóf érett gondolkodásról tett tanúbizonyságot. Úgy mutatta meg a bűntényt, hogy szinte mindenki magára ismerhet a történetben, az is, aki csak egy multinál gályázik. Van, aki törvénytelenül csinálja, és van, aki jogszerűen.

És felmerül persze a bosszú szerepe is, mint eszköz a megnyugvásra. Elégtétel kell-e, vagy csak álmodozzunk róla?

A díszlettervező munkája nagyon tetszett. Úgy alkotott szépséges lakásbelsőket, hogy az idősek retró világa harmonikusan jelent meg a képeken. Ehhez kellett az operatőr, Maly Róbert munkája is a szép megvilágításokkal.

A végén volt egy olyan érzésem, hogy a boldog ‘happy end’ az amerikai piacnak szól. Mintha az Oscar-díjas kisfilmről mozifilmre váltó Deák Kristóf oda is meg akarna felelni. Nem mintha elképzelhetetlennek tartanám itt Magyarországon ezt a csavart, csak a képi világ, ahogyan bemutatták, az nem tűnt reálisnak.

77 Az unoka  (2022)

akció | dráma | thriller

A történet főhőse Rudi, egy átlagos, jólelkű irodista srác, akinek a nagyapja egy szívtelen csalás áldozatává válik. Rudit nem hagyja nyugodni az igazságérzete, és úgy... több»

9