2021.11.30 11:39 Artemisia Olvasottság: 461x
9

Bűbáj

A Diseny 2021-ben 2 új animációs filmmel is megörvendeztett minket; a mozgalmas és kalandos Raya és az utolsó sárkány után egy jóval bensőségesebb, lírai darabbal jelentkezett. A Zootropolis alkotói, Byron Howard és Jared Bush ezúttal egy varázslattal és bűbájjal teli világba kalauzolnak, egy meseszép kolumbiai falucskába, Encantóba, mely a páratlan ajándékban részesült Madrigal család otthona. A család minden tagja különleges képességek birtokában van, kivéve Mirabelt. Azonban a mű alapkonfliktusa ennél jóval mélyebben gyökerezik, jóval mélyebbre ás az egyes családtagok lelkivilágában és egymáshoz való viszonyában egyaránt.

Mondanivalóját és tanulságát tekintve tehát az Encanto klasszikus Disney-mese, mely örökérvényű, konzervatív értékeket képvisel: mesél a család és az összetartás fontosságáról, a szeretet mindent legyőző erejéről, valamint az egyéni önismeretről. Mirabel karaktere arra tanít, hogy nem a képességeitől lesz valaki különleges, hanem attól ami a szívében van, és hogy az erejétől függetlenül bárki lehet hős. A többi Madrigal, különösen Abuela karakterén keresztül pedig bemutatja, hogy erős személyiségeknek is szüksége lehet alázatra, és a megbocsájtás fontosságára is felhívja a figyelmet.

Bűbáj

Mondanivaló tekintetében legalább olyan tartalmas és érzelmes mű tehát, mint a Raya és az utolsó sárkány, de cselekményét tekintve sokkal visszafogottabb, mondhatni sematikus. Nincsenek igazán nagy fordulatok vagy csavarok, nincs igazi gonosz karakter, és a rajzfilm tétje is inkább eszmei, mintsem kézzelfogható. De ezekkel együtt sem okoz csalódást, sőt egy kivételesen gazdag élményt nyújt, melynek a gyönyörű látvány éppúgy része, mint a csodaszép üzenete.

A multikulturalizmus jegyében, részletgazdagon mutatja be a dél-amerikai kultúrát, mely szervesen átitatja a rajzfilmet a színpompás házaktól és nyüzsgő családi ünnepségektől a tarka népviseleti ruhákon és ékszereken át egészen a hangulatos latin zenéig. Külön említést érdemelnek Germaine Franco és Lin-Manuel Miranda vidám musicalbetétjei, melyek zeneileg éppúgy élvezhetőek és fülbemászóak, mint amilyen hasznosak egy-egy Madrigal bemutatásához.

80 Encanto  (2021)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

A Madrigal család Kolumbia meseszép hegyei között élik csodálatos mindennapjaikat egy varázslatos kis házikóban. Minden családtak rendelkezik varázserővel. Szupererő,... több»

9