Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
80%

Encanto (2021)

Encanto
Filmadatlap
 
35
Szereplők
20
Vélemények
17
Képek
4
Videók

Galéria (17)

Videók (4)

 
G.Noir   2022. 10. 09.

legújabb vélemény

0

A látvány több, mint gyönyörű. Ez pipa. Örültem volna, ha a készítők legalább fele ennyi energiát raknak mondjuk a történetbe is, de ez sajnos nem sikerült. A filmet nézni olyan, mint egy szivárványos-csillámporos kávédarálóban ülni: Ki ez? Mit csiná... több»

 
Artemisia   2021. 11. 30.

a nap véleménye

9
Bűbáj

A Diseny 2021-ben 2 új animációs filmmel is megörvendeztett minket; a mozgalmas és kalandos Raya és az utolsó sárkány után egy jóval bensőségesebb, lírai darabbal jelentkezett. A Zootropolis alkotói, Byron Howard és Jared Bush ezúttal egy varázslatt... teljes kritika»

 
himi85   2022. 01. 19.

4
Encanto - Az igazi mozivarázslat

A Disney újra megcsinálta. Gyönyörű történet szeretetről, kitartásról, családi összetartásról, helyreállításról. Nagyon egyedinek találom, hogy a filmben klasszikus gonosz nincs, szörnyek helyett a bennünk élő kételyek, az önzés s a rossz tulajdonságaink testesítik meg azt. Éppen ezért tanulsága és mondanivalója inkább felnőtteknek szól, számunkra még izgalmasabb befogadni ezt a komplex koncepciót. Percről percre leesik az ember álla a kreativitástól, a látványvilág, a poénok, a dalok egyediek és összetettek. Lin Manuel Miranda latinos dallamai kellemesen fülbemászóak, a dalszövegek nagyon viccesek és lazák. A filmnek hatalmas szíve van, főhőse, Mirabel nem varázslatos képességeitől, hanem a belső értékeitől válik szerethetővé, s előbb-utóbb a történet hősévé. A nagyon jó Zootropolis rendezőpárosa minden téren szintet lépett, új filmjük a tökéletesség határait súrolja. Egy éven belül a Soul és a Raya után ez a harmadik nagyon erős Disney-animáció, amely simán klasszikussá válhat, csak a legjobbak közé sorolható. Ritka jó film, egyedi ötletekkel, megható és tanulságos történettel, mindenkinek ajánlom. 9/10

3
 
Timon   2021. 11. 27.

3
Encanto te amo!

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Több mint gyönyörű, hiperlátványos film... A Disney az utóbbi években a Moana, Zootropolis és a Raya és az utolsó sárkány után ismét letett az asztalra egy szuper eredeti, tanulságos és szívmelengető alkotást. Musicalrészei ide vagy oda... nekem ezek is bejönnek. (Egyébként nekem jobban tetszett a Jégvarázs bármelyik részénél.) Az tetszik benne a legjobban, hogy azt, hogy ha valaki különleges (itt vicces módon úgy, hogy nem különleges köztük - külső szemlélőként látva legalábbis), őbenne még több érték van, mint amit ő lát, legyen akármennyire is derűlátó. Mirabelt egyébként már az előzetesben megkedveltem. Karaktere maga az elszántság, kitartás, meg igazából a mosoly meghatározója. Aztán a Brunós részek pl. jó viccesek voltak, szintén eredetiek és kissé fordulatosak. Persze a végén a csoda megtörése, az összeomlás ellenére sikerült újjáépíteni mindent, nem varázslatra támaszkodni, happy end lett, tökéletes, még ha egy kicsit gyorsan is ment, de mindegy. Voltak ugyan benne klisék, ez már megnézés előtt érezhető, de itt hihetetlenül jót tettek a filmnek. Nagyon örülök, hogy idén kettő eredeti Disney-mesét is kaptunk. Eddig úgy látszik, nem fogytak ki a jó ötletekből. Ez akár egy Szépség és Szörnyeteghez is felérő klasszikus lehet szerintem... 10/10.

1
 
dandelion1983   2022. 03. 27.

3

Nekem ez most valahogy nem igazán tetszett, pedig nagyon vártam már. Kicsit zavaróak voltak az énekek, a történetvezetés kusza, néhol nehezen követhető. A helyszínek és a látványvilága nagyon jól sikerült, és a szereplők a tanulsággal együtt a helyén... több»

 
Csillagpor   2022. 01. 31.

3

Nagyon édes mese a felnövésről és a családi gondokról, nehézségekről és a kirekesztettség érzéséről, mely a tinédzsereknek sajnos nem újkeletű dolog. Kicsit túl egyszerű lezárásnak és túl happy lezárásnak éreztem ezt az "újra feléled a varázs és segít felépíteni a házat kb. egy nap alatt mindenki" végkimenetelt.

 
Képkockák   2022. 01. 21.

1
Felnőtt vagy gyerekmese?

Számomra ez az egy kérdés volt, ami megválaszolatlan maradt, de egyelőre a felnőtt felé hajlok. Szerencsére a Disney kezdi levetkőzni az értelmetlen énekeket (Legyen hó), és egy tartalmasabb, mesélős verzióval álltak elő helyette, ami inkább hozzáad, mintsem elvesz (ettől függetlenül nekem már kicsit sok lett az ének a végére). A karakterek érdekesek és változatosak, a sztori sokkal inkább a felnőtteknek szól, és egy nevelő szándékot is érzek mögötte, ami szerintem inkább pozitív dolog. Az egyetlen (viszont nagy) hiba, az szerintem a lezárás, ami összecsapottnak tűnt egy ilyen jól felépített és érdekes film végén.

A film összbevétele 256 211 531 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 198 449 843 forintot termelt. A hazai mozik összesen 124 164 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Háromszor jelölték Oscar-díjra, ebből egyet nyert a Legjobb animációs film kategóriában.

(picurka)
 

Dolores eltakarja a füleit, mikor tüzijátékok robbanak, hiszen nagyon érzékeny a hallása.

(Képkockák)
 

Bruno neve 21 alkalommal merül fel abban a zenében, ami szerint ne beszéljenek róla.

(Képkockák)
 

A Madrigal családba beházasodott két férfi neve a szerencsével hozható összefüggésbe, a Felix szerencsét jelent, míg az Augustin kedvezőt.

(Képkockák)
 

Az "Under Pressure" számban látható számtalan ajtó, ami Luisára nehezedik, az egy utalás a Szörny Rt.-re.

(Képkockák)
 
Kis időbe telik, amíg beindul, és a dalok nem túl emlékezetesek, de néhány apróbb problémát leszámítva az Encanto megint egy olyan alkotás a Disney-től, amire kortól függetlenül érdemes jegyet váltani. több»