2022.08.11 00:27 fankbringa Olvasottság: 998x
2

Kis hazai, bejelentős póker

Ha röviden kellene összefoglalni azt mondanám, hogy vérszegény dráma, ami egy színpadhoz már elég, a rajongóknak a mennyország, az akciófilmhez szokottaknak rém unalmas.

Nem tudtam róla, hogy volt első része, úgy kezdtem neki a filmnek. Szerencsére nem maradtam le semmiről. Ez a film nem igényel előképzettséget ahhoz, hogy érthető és követhető legyen. Szépen lassan induló helyzet, jól felépített cselekmény és persze az elmaradhatatlan fordulatok.

Kis hazai, bejelentős póker

Ez egy magyar film, amire 10 perc után akkor is rájönnénk, ha szinkronizált lenne. Külön öröm volt számomra, hogy nem kellett lesajnáló hangnemben kiejteni ezt a kategóriát. Végre egy film, ahol sikerült összepárosítani a kiválóságot a magyar filmes motívumokkal. A színészi játék nagyon erőteljes, ami együtt érkezik a nagyszerű rendezéssel és a végletekig kidolgozott forgatókönyvvel. A történet nagyszerűen felépített. Az elejtett szavaknak, az utalásoknak, a párbeszédeknek jelentőségük van. Ritkán látok ilyen szépen összerakott történetet a filmvásznon.

Kiemelném a film látványvilágát. Egyszerűen zseniális. A korai, majd a későbbi szocialista rendszer egyik jellegzetessége, hogy nem volt benne semmi szépség. Egyszerű, puritán célszerűség, semmi díszítés, semmi báj. Ezt tökéletesen hozza a film. Az erkélyek, az autók, az utca hangulata mind tökéletes lenyomata az adott kornak. Az egész filmet átitatja ez a koncepció. Emiatt a történet sem lesz bájos, ahogy megelevenedik a vásznon, hanem megmarad azon a rideg emberközeli szinten, aminek abban a korban a legnagyobb értéke volt.

A filmben kémek szerepelnek igen nagy számban. Szinte már hihetetlen, hogy egy ügy miatt ekkora apparátussal dolgozzanak. Mindenki hajt valamiért, egy percre sem lazíthatnak. Ez a feszültség mindenki játékában megjelenik, emiatt olyan erősek a jelenetek. Megfigyelhető az egész film során, hogy egy túlreagálás, egy esetlen mozdulat vagy egy különlegesen beállított kép is jelentőséggel bír. Nincs olyan, hogy fontos vagy mellékes. A rendező eléri azt, hogy minden fontos, amit látunk. Olyan, mint egy hosszú sakkjátszma, ahol mindenki a vezéreit védi, de közben mindent megtesz azért, hogy az ellenfél királyát ő taszítsa le a trónról.

Amíg az amerikai filmek a lendületes, akciódús kémeket kedvelik, addig itt a gondolkodós, a szálakat ügyesen mozgató, higgadt kémek a nyerők.

Miről szól a filmbéli játszma? Hatalomról? Pénzről? Személyes érdekekről? Elégtételről? Egy kicsit mindről.

Ki nyeri a játszmát? Az, aki talpon marad? Az, aki a legnagyobb hatalomra tesz szert? Aki a legtöbbet teszi a hazájáért? Aki megvalósítja a saját céljait? Igazából mindegy. Nincs egy főhős, akinek drukkolni kell. Főszereplők vannak, akik mind megérdemlik a győzelmet.

A filmet azoknak ajánlom, akik el akarnak merülni a régmúltban, akik szeretik a lassú, de megformálásában erős jeleneteket és mindazoknak, akik szeretik a kémfilmeket.

75 A játszma  (2022)

dráma | krimi | thriller

Jung András, az állambiztonság tisztje szinte tökéletesnek mondható. A férfi boldog házasságban él gyönyörű feleségével, Évával, karrierje azonban stresszesnek mondható,... több»

2