2021.06.22 23:01 Artemisia Olvasottság: 224x
11

Hétköznapi, mégis különleges történet

A Pixar a felnőttek számára is nagy falatnak számító Lelki ismeretek után egy jóval gyerekbarátabb és földhözragadtabb történetet mesél el. Az ismeretlen kutatása és az élet nagy kérdéseinek boncolgatása helyett a Luca az önfeledt gyermekkorba röpít, és fesztelen, könnyed, valamint végtelenül bájos stílusban beszél barátságról, álmodozásról és elfogadásról. Nem célja magvas gondolatok közvetítése, inkább nosztalgiára hív, és megmutatja, milyen tiszta gyermeki kíváncsisággal és naivitással rácsodálkozni a világra, milyen nehéz, ugyanakkor örömteli az önállóság első szárnypróbálgatása, hogyan szövődik egy őszinte barátság, és milyen érzés először szembesülni azzal, hogy milyen gyakran hibázunk. A szeretet, az elfogadás fontosságát hangsúlyozza, valamint azt, hogy vállald fel magad olyannak, amilyen vagy.

Üzenete tehát korántsem új keletű, viszont egy olyan kedves és szerethető mesébe csomagolja, és olyan emberi nézőpontból mutatja meg mindezt Luca és Alberto szemszögén keresztül, hogy újfent felemelőnek éljük meg ezeket az örök érvényű tanulságokat. Ugyanakkor nem lehet teljesen átlagos rajzfilmnek sem elkönyvelni, hiszen sok új ötlettel és meglepetés-szerű csavarral is szolgál.

Hétköznapi, mégis különleges történet

Luca olyan karakter, akivel bármelyik gyerek és felnőtt azonosulni tud; szeretne jó gyerek lenni és mindig szót fogadni, azonban koránál és természeténél fogva kíváncsi. Lelkesedése és gondtalan álmodozása bizonyára senkinek sem ismeretlen, és garantáltan megszólítja a bennünk élő gyereket. Elszántsága, hogy beilleszkedjen, észrevétlenül kétségbeesett igyekezetté változik, aztán rádöbben, hogy szembe kell nézni tettei következményeivel. Története felnövéstörténet ugyan, de nem a gyerekkorból a felnőtt korba való meghatározó átlépést, hanem inkább az első lépést jelenti a felnőtté válás rögös útján.

Alberto szintén fantasztikus karakter, noha az ő jelleme sokkal komplexebb, hiszen az új barátjával közös kalandok és kitartó álmodozása a világjárásról és csodamasina Vespáról nem pusztán a gyermeki fantáziából fakad, ő szinte fordítva tükrözi Luca karakterét; ő ezekkel visszafelé menekülne a gyereklétbe, hiszen hatalmas súly nyomja a vállat, mely túl nagy egy kisfiúnak. Giulia pedig kettejük erős ötvözeteként az önállóságot, a bátorságot és a kezdeményezni merést képviseli, illetve ő tolmácsolja számunka a legfontosabb tanulságot: ismerd meg azt, aki idegen és más, és többé nem fogod idegennek vagy másnak látni.

A képi világ varázslatossága nem véletlen: a rendező, az olasz származású Enriqeu Casarosa saját élményeiből, valamint Genova környéki szülővárosából inspirálódott a film megalkotásakor. Ennek köszönhetően egy bámulatosan gyönyörű városka tárul élénk, ahol megelevenedik a hamisítatlan olasz életérzés: a kis kikötőváros mediterrán hangulata, a valósághű életképek, a temperamentumos, mégis csupa szív emberek, a páratlan olasz konyha tésztaspecialitásai, a macskaköveket szántó robogók, a klasszikus olasz dallamok, a családias légkör, a békesség. Hétköznapi, mégis különleges helyszín a hétköznapi, mégis különleges történetnek.

86 Luca  (2021)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Az olasz riviéra napsütötte, gyönyörű homokos tengerpartján játszódó varázslatos felnövés történet főhőse egy fiatal fiú, Luca, aki élete talán legfelejthetetlenebb... több»

11