![]()
2023-ban lepattantam, és rossz értékelést hagytam, de mit tesz a fejlődés, most átjött az egész, megszerettem a rendezőt, és már értem is. Ez is egy költemény, mint Sorrentino minden filmje; talán nem annyira átütő, mint pl. a Parthenope, de azért megéri nyitott szemmel nézni. Kicsit olvasgatni kell, mert a Netflixen van eredeti nyelven, magyar felirattal, a torrent oldalakról nyom nélkül elpárolgott. De az olasz hang csak növeli az eredeti élmény befogadását.
Érdemes tudni Paolo Sorrentino rendezőről, hogy a szüleit igen fiatalon vesztette el, amikor az ősei szénmonoxid-mérgezésben csekkoltak ki. Ő maga azért úszta meg, mert meccsen volt. A Napolihoz igazolt isteni Maradonát nézte, így életben maradt. Itt ér körbe a sztori, innen a cím; ez egy önéletírás. Persze ott az ironikus él, Isten keze: Maradona ezzel poénkodott, amikor kezezéssel szerzett góljáról kérdezték. Az önéletrajzi elemek is gazdagon jelen vannak, a rendező útkeresésére utal a számos Fellini-utalás többek között.
![]()
Sokan kiégnek Sorrentino művészetétől, és ezzel nincs is baj. Ne úgy nézzétek, amit csinál, mint egy film-filmet, hanem mint egy költeményt. Vagy amihez többen tudnak kapcsolódni: mint egy zeneművet. Ezt érezni kell, nem a cselekményt szálazni. Érdemes a karakterek emberi milyenségét befogadni, azt is szemlélő módban. Ha sikerül átállni, akkor igazán mulattató lesz az élmény; Sorrentino igazán gazdagon bánik a groteszk humorral. A cselekményt nem szeretném semmiképp se másodlagossá lefokozni, de ha lehet egy tanácsom: ne azt figyeld, hogy mi történik, hanem azt, hogy milyen állapotba hoz az, amit látsz. És akkor ez egy csodás utazás lesz.
78 Isten keze (2021)
Egy fiú története, aki 80-as évek Nápolyában él. A város egyik legviharosabb, legsűrűbb időszakában játszódik Sorrentino legszemélyesebb története, ami a sors, család,... több»
Szereplők: Toni Servillo, Luisa Ranieri, Renato Carpentieri, Teresa Saponangelo, Massimiliano Gallo