2023.08.05 22:14 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

Nem mindenkinek való, nekem viszont most már igen

2023-ban lepattantam, és rossz értékelést hagytam, de mit tesz a fejlődés, most átjött az egész, megszerettem a rendezőt, és már értem is. Ez is egy költemény, mint Sorrentino minden filmje; talán nem annyira átütő, mint pl. a Parthenope, de azért megéri nyitott szemmel nézni. Kicsit olvasgatni kell, mert a Netflixen van eredeti nyelven, magyar felirattal, a torrent oldalakról nyom nélkül elpárolgott. De az olasz hang csak növeli az eredeti élmény befogadását.

Érdemes tudni Paolo Sorrentino rendezőről, hogy a szüleit igen fiatalon vesztette el, amikor az ősei szénmonoxid-mérgezésben csekkoltak ki. Ő maga azért úszta meg, mert meccsen volt. A Napolihoz igazolt isteni Maradonát nézte, így életben maradt. Itt ér körbe a sztori, innen a cím; ez egy önéletírás. Persze ott az ironikus él, Isten keze: Maradona ezzel poénkodott, amikor kezezéssel szerzett góljáról kérdezték. Az önéletrajzi elemek is gazdagon jelen vannak, a rendező útkeresésére utal a számos Fellini-utalás többek között.

Nem mindenkinek való, nekem viszont most már igen

Sokan kiégnek Sorrentino művészetétől, és ezzel nincs is baj. Ne úgy nézzétek, amit csinál, mint egy film-filmet, hanem mint egy költeményt. Vagy amihez többen tudnak kapcsolódni: mint egy zeneművet. Ezt érezni kell, nem a cselekményt szálazni. Érdemes a karakterek emberi milyenségét befogadni, azt is szemlélő módban. Ha sikerül átállni, akkor igazán mulattató lesz az élmény; Sorrentino igazán gazdagon bánik a groteszk humorral. A cselekményt nem szeretném semmiképp se másodlagossá lefokozni, de ha lehet egy tanácsom: ne azt figyeld, hogy mi történik, hanem azt, hogy milyen állapotba hoz az, amit látsz. És akkor ez egy csodás utazás lesz.

78 Isten keze  (2021)

dráma

Egy fiú története, aki 80-as évek Nápolyában él. A város egyik legviharosabb, legsűrűbb időszakában játszódik Sorrentino legszemélyesebb története, ami a sors, család,... több»

0