2021.12.06 17:04 Kóborló Olvasottság: 111x
0

Télapó itt van, és van zsákjában egy balta

Mikulásnap alkalmából keresve sem lehet ideálisabb horrorfilmet találni, mint az 1984-es Silent Night, Deadly Night, amit a csendes éj, halálos éjre lehetett volna magyarra fordítani, ha megjelent volna kis hazánkban ez a kellemes kis slasher horrorfilm.

Érdekes módon, talán egy kissé kevésbé ismert slasherről van szó itt, pedig a nagy slasherkorszakra datálható a megjelenése, és jó pár további folytatást is megélt eme produkció (szám szerint 1991-ig további négy rész készült még hozzá, és 2012-ben Silent Night címen egy remake is), mégis kevesebb ismerősöm ismeri e filmet. Ehhez talán annak is köze lehetett, hogy csupán az első két részt mutatták be anno a külföldi mozikban, és a harmadik résztől az ötödik részig egyből videómegjelenésre lett száműzve eme franchise (a remake pedig csupán korlátozott számban lett bemutatva az amerikai és a kanadai mozikban).

Télapó itt van, és van zsákjában egy balta

De térjünk vissza még egy pillanat erejéig a film külföldi mozis bemutatásához, merthogy az kimondottan rosszul sült el. Kapásból egy olyan filmmel került egyszerre mozikba (1984. november elején), mint a Rémálom az Elm utcában első részével. Erről azt gondolom, hogy ennél rosszabb időzítést nem is választhattak volna, hisz pénzügyileg alaposan rávert Wes Craven (1939-2015) klasszikusa. Talán ezt még idővel korrigálni is tudták volna, hisz egy karácsonyi horrorfilmként bőven adhatták volna a külföldi mozikban az 1984-es év végéig, de nem így történt. Ugyanis a filmet két hét múlva a bemutatása után minden moziműsorról levették, mégpedig azért, mert hatalmas botrány kerekedett abból, hogy a Mikulás baltát ragad és megbünteti a rossz embereket. Felháborodott szülők sokasága bojkottálta a filmet, ami teljesen megdöbbentette a film forgalmazóit, ugyanis nem ez volt a horrorfilmes történelemben az első olyan alkotás, ahol a Mikulást negatív karakterként ábrázolták (You Better Watch Out 1980). Emiatt pedig a film pénzügyileg totálisan csőd lett.

Én kimondottan kedvelem eme alkotást, merthogy igencsak sok pozitívumot találtam benne. Az első ilyen dolog, hogy szerintem teljesen rendben volt a hangulatvilága. Kimondottan ajánlott így karácsony időszakában azoknak, akik kedvelik a retró horrorfilmeket. Egy másik értékelhető tulajdonsága a filmnek, hogy szépen követi a slasher horrorfilmek íratlan szabályrendszerét. A történetvezetése is nagyon érdekes, merthogy mire beindul a film, addigra már a játékidejének közel a kétharmada le is ment, de unatkoznom azalatt sem sikerült rajta. Egy efféle filmnél kimondottan előnyös, ha kreativitás is szorul a halálnemekbe, és e téren sem kell nagyon panaszkodnunk, hisz változatos, bár nem túl véres halálesetekkel találkozhatunk majd a filmben. A színészi alakítások is hozzák a slasher horrorfilmek színvonalát, szóval itt sem vérzett el nálam eme alkotás.

Mindent egybevéve számomra egy kimondottan kellemes horror lett a végeredmény, ami igaz, nem lesz egy kedvenc, de maximálisan kielégítette a szórakozási vágyamat.

0