Valamikor a 2024-es esztendő elején megnéztem a Stephen King Néha visszatérnek című novellájából készült filmváltozatot, és ha nem is voltam elragadtatva a látottaktól, de egy átlagos szintet azért elért nálam a Tom McLoughlin rendezésében elkészült film. A napokban viszont a kezem ügyébe került az 1996-os Adam Grossman rendezésében készült Kárhozottak című film, és hát mivel már elég rég láttam eme produkciót, így gondoltam, pont itt lenne az ideje annak, hogy felelevenítsem az emlékeimet vele kapcsolatosan, hisz alig emlékeztem már belőle bármire is. Miután újranéztem jelen filmünket, nagyjából már tudtam is azt, hogy miért voltak ennyire halványak az emlékeim eme filmmel kapcsolatosan.
Véleményemet azzal kezdeném, hogy jelen filmünknek körülbelül annyi köze van Stephen Kinghez, mint bármely A kukorica gyermekei folytatásának az első részéhez. Tehát nagyjából nullára. Sőt tovább is mennék e téren, még az sem igazán stimmel jelen filmünk esetében, hogy a filmbéli karakterek Stephen Kingtől származnának. Akkor vajon miért is jelölik bármilyen formában is Mr. King nevét eme produkció esetében? Mikor a film forgatókönyvének a megírásában egyáltalán nem vett részt. Valószínűleg reklám céljából, hisz Mr. King nevével már a 90-es években is sok mindent el lehetett adni. Ráadásul miközben néztem eme filmet, sokat gondolkodtam azon, hogy jelen produkciónk mi is akart lenni. Talán folytatása az 1991-es Néha visszatérnek című filmnek? Az biztos, hogy nem, hisz a filmbéli negatív karakterek nevei teljesen mások voltak, mint a korábbi Néha visszatérnek cím film esetében. Talán a legjobb szó jelen filmünkkel kapcsolatosan az, hogy újrahasznosították a korábbi filmet, de ennek aztán nem sok értelmét láttam. Na de lépjünk túl ezen, és lássuk hát, hogy milyen is volt a film.
Rengeteg filmen észrevehető az, ha a gyártó stúdió egyből videóra, avagy tévés bemutatásra szán egy produkciót, hisz már a gyártására biztosított összeg is jóval kevesebb (a legtöbb esetben), mint egy mozikban is bemutatásra kerülő produkció esetében. Viszont ennek itt lett volt némi előnye, hisz a forgalmazójának sokkal kevésbé kellett volna tartania attól, hogy az amerikai korhatár-besoroló bizottság magasabb besorolással látja el az adott filmet. Egy horrorfilm esetében, amelyet elsősorban videós megjelenésre szánnak, nem kell annyira tartaniuk a készítőknek a durvább, avagy véresebb jelenetek kivágásától, mint egy mozifilm esetében, ergo ezáltal a Kárhozottak lehetett volna egy durvább és véresebb változata az 1991-es Néha visszatérnek című fimnek, és ez bizonyos értelemben meg is valósult eme produkció esetében, de ez azért nálam kevés ahhoz, hogy mindez elérje az átlagos szintet. Ugyanis a film története sajnos nagyon erőltetett, és hát a cselekményvezetése is igencsak hullámzó. Mégis mindezeken még könnyebben át lehet volna lendülni, ha mondjuk a Kárhozottak című filmnek lenne bármifajta atmoszférája, de mivel én ezt egyáltalán nem nagyon érzékeltem, így egy teljesen felesleges újrafeldolgozásként tekintek jelen filmünkre.
Sajnos nem csak ennyi negatívumot találtam jelen filmünkkel kapcsolatosan, mert hát itt vannak még a filmbéli karakterek is, amik hát szintén nem sikerültek túl jóra. Még úgy se, hogy hát azért mégiscsak sikerült a filmhez leszerződtetni egy Michael Grosst és egy Hilary Swanket, de még ők sem igazán tudtak sokat hozzátenni jelen filmünk minőségéhez. Karaktereik teljesen sterilek, párbeszédeikből teljesen hiányzik az apa-lánya érzés. A film története adná, hogy a filmbéli negatív karaktere minimum egy kissé emlékezetes legyen, de sajnos még ezt is elszúrták azzal, hogy leginkább csak hagyják ripacskodni a karakterét.
Ha mindenképp valami pozitívumot keresnék eme filmben, azt talán a maszkokban találnám meg, ugyanis e téren legalább sikerült egészen emlékezetre vizsgáznia az én szememben, de csak ennyit tudnék a film pozitívumai mellett felsorolni, ami hát azért édes kevés.
Mindent egybevéve egynek talán elmegy, főleg a videóra készült filmek felhozatalában, de két csillagnál többre semmiképp nem értékelném.

55 Kárhozottak (1996)
John Porter (Michael Gross), a sikeres pszichológus anyja váratlan és bizarr halála után visszatér szülővárosába. Úgy tervezi, hogy a temetés után rögtön elutazik, de azok a... több»
Szereplők: Hilary Swank, Alexis Arquette, Michael Gross, Jennifer Elise Cox, Bojesse Christopher