2024.04.04 19:52 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Fenyegetés, hát persze, hogy a VICO filmje

Időnként szeretek nosztalgiázni az egykori VHS-korszak egyik igencsak ismert videókazetta forgalmazójának filmjeivel, hisz „a VICO filmjei az ön kedvenc filmjei” (ahogy anno annak idején hangoztatták a filmjeik előzeteseiben). Nos azt mindenki döntse el maga, hogy eme kiadói szlogen mennyire is volt helytálló anno annak idején, hisz elképesztően sok B és ZS kategóriás filmeket is kiadtak, de persze nem kevésszer, olykor igazi filmcsemegék is landoltak a felhozatalukban. Na de lássuk, hogy vajon melyik kategóriába esik jelen filmünk, és hogy mit is tartogat a nézőjének!

A VHS-korszakban nem volt szerencsém eme produkcióhoz, ezáltal pedig nincs olyan összehasonlítási alapon jelen filmünk esetében, hogy anno annak idején, mennyire is találhattam volna egy félelmetes alkotásnak (bár amikor megjelent idehaza DVD-n, elsősorban a nosztalgiafaktora miatt egyből be is szereztem), de sajnos számomra a Fenyegetés nem tudta hozni azt a fajta nosztalgia érzést, amely miatt sokszor előveszek effajta kevésbé ismert alkotásokat. Pedig hát voltak kimondottan ígéretes nevek azon a bizonyos stáblistán.

Fenyegetés, hát persze, hogy a VICO filmje

Maga a film történetéért négy forgatókönyvíró volt felelős (Steve Mathis, Bennett Tramer, Daniel Grodnik és Lyn Freeman, ráadásul mindnyájuknak ez volt az első forgatókönyvük), és hát finoman szólva sem lehet azt mondani a sztorira, hogy jól sikerült volna, hisz nem túl sok kidolgozott pontja akadt. Ráadásul jó pár történetbéli lukacskát is felfedezhetünk a forgatókönyvén, és akkor még nem is említettük azon dolgokat, amelyek némileg magyarázatra szorultak volna a filmben. Persze foghatjuk mindezen hiányosságokat a rendkívül alacsony költségvetésére, hisz az egész film 150.000 dollárból készült el, arról nem is beszélve, hogy eme összegnek a fele egyből két nagyobb nevű filmbéli színész fizetésére ment el. Bár nem gondolom, hogy az egykori Jack Palance (1919–2006) és Martin Landau (1928–2017) jó szájízzel gondoltak vissza kiemelkedő karrierjük során eme filmben betöltött szerepükre, de még így is az ő alakításukat lehetett azért némileg a film pozitívumai közé sorolni, ugyanis hát a többi színészeknek a teljesítménye kimondottan gyengére sikeredett. Mindezeket persze pluszban még tetézték a csapnivaló dialógusok, a nehezen kedvelhető karakterek, továbbá még az is, hogy egyes jelenetekre miként reagálnak filmbéli hőseink. Egyszóval igencsak sok sebből vérzik a Greydon Clark rendezésében készült Fenyegetés című produkció.

Viszont azért akadt egy-két apróbb pozitívum is a filmben. Az egyik ilyen, hogy a film maszk és speciális effektjein azért annyira nem látszik az alacsony költségvetés, mint a színészi alakításokon vagy a történeten. Mondjuk azért e téren igencsak nagy neveket vonultatott fel a film, hisz Rick Baker és Greg Cannom maszkjait és effektjeit már jó pár filmben megcsodálhattuk. Úgy gondolom, hogy rendezés terén Greydon Clark mindent megpróbált kihozni eme produkcióból, akárcsak Dean Cundey az operatőri munkájával. Nagy kár, hogy a film zeneszerzőjének, Dan Wymannak mindez már közel sem sikerült annyira jóra. Továbbá az atmoszférája sem sikerült a legjobban, ráadásul kimondottan sok üresjárat nehezíti meg azt, hogy egységesen félelmetes hangulata legyen jelen produkcióknak, ami talán a legnagyobb hibája az egész filmnek.

Összegezve tehát jelen produkciónkat: sajnos egy erősen B kategóriás filmet tisztelhetünk a Fenyegetésben, amiben túlzottan sok félelmetes dolgot nem igazán találtam, emiatt pedig halovány két csillagot tudok adni csak a látottakra.

57 Fenyegetés  (1980)

horror | sci-fi | thriller

A Fenyegetés történetének főszereplője négy fiatal, akik kirándulni mennek a közeli tóhoz. Amikor Beth és Tom eltűnik, a másik két fiatal keresésükre indul. Különös... több»

1