2024.01.03 11:39 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Egy felettébb érdekes film a hajdani George A. Romerótól

Elég régóta kerülgettem a megnézendő filmjeim listáján belül George A. Romero (1940–2017), a zombi filmek egyik koronázatlan királyaként számon tartott rendezőnek egy igencsak érdekes alkotását, méghozzá az 1988-as Majomszeretet: Egy félelmetes kutatás című produkcióját. Még a filmes ismerőseim körében is igencsak kevesen halottak eme produkcióról, így gondoltam, teszek vele egy próbát a napokban, és hát azt kell hogy írjam, engem sikeresen meg is tudott lepni eme alkotás.

Ennél a filmnél annyira bíztam a rendező személyében (George A. Romero, 1940–2017) és a speciális sminkhatások készítőinek a nevében (Tom Savini és Greg Nicotero), hogy mindenféle előzetes információ, avagy a film előzetese nélkül kezdtem bele, és azt kell hogy írjam, engem maximálisan meg tudott fogni eme produkció. Maga a film alapját egy bizonyos Michael Stewart regényírónak köszönhetjük, aki egy novella formájában publikálta eme történetet még 1983-ban (ami viszont sajnos nem jelent meg idehaza). A filmet készítő Orion stúdió ha nem is azonnal, de még 1987-ben lecsapott a novella megfilmesítésére, és felkeresték George A. Romerót, hogy hozza tető alá a film forgatókönyvét és persze ha lehet, akkor vállalja is el a rendezést. Romero végül elvállalta a megkeresést, ugyanis jó pár zombis filmmel a háta mögött valami újra vágyott, de magától a horror műfajától nem szándékozott teljesen elszakadni, és mivel igencsak érdekesnek találta a film alapjául szolgáló novella történetét, így örömmel kezdett bele a film forgatókönyvének a megvalósításába és annak a megrendezésébe.

Egy felettébb érdekes film a hajdani George A. Romerótól

A 80-as évek közepétől, ha nem is számos, de azért akadtak olyan állatos horrorfilmek, amelyekben majmok, orangutánok, csimpánzok, avagy páviánok testesítették meg az ottani produkciók negatív szereplőit (bár azért gyorsan tegyük ehhez hozzá, hogy szinte az összes esetben az emberi állatkísérletekből származott mindez), és hát nincs ez másként jelen filmünk esetében sem. Vagyis eme kijelentésemet máris pontosítanám, ugyanis eme film esetében még kevésbé tudom egyértelműen a negatív szerepet ráhúzni a filmben látható csuklyás majmocskára, merthogy ez itt annál sokkal összetettebb. Összetettebb, mert ritkán találkozom olyan alkotásokkal, amelyekben ennyire nehezen tudnám megemlíteni a filmbéli negatív karakter kilétét, merthogy mindez itt leginkább csupán nézőpont kérdése, és számomra ez a dolog biztosította a film történetének az egyediségét. Ugyanis a történet igencsak erősen építkezik az állati önzetlen szeretet és az emberi gyarlóság igencsak fura keverékére. Ezzel kapcsolatosan el is hangzik egy nagyon érdekes és egyben nagyon szomorú mondat is a filmbéli főhősünk szájából, miszerint hogy az ember miért is tud végül felülkerekedni bármelyik állaton.

Magára a film történetére egyáltalán nem írnám azt, hogy pörgős, ráadásul a cselekményszerkezetét és igencsak lassan építik fel, de mindezt egy percre sem bántam meg, ugyanis ehhez a történeti átéléshez feltétlenül szükséges volt eme ábrázolási mód. Persze mint sejthető, a film játékidejének a végére azért bőven felpörögnek az események, de szerencsére a készítőknek még itt is bőven sikerült megtartaniuk a történet magvas mondanivalóját.

A Majomszeretet: Egy félelmetes kutatás legnagyobb hibáját sajnos az emberi szereplők szolgáltatták számomra, ugyanis furcsa módon a filmbéli Ellát alakító csuklyás majmocska messze lepipálta az én szememben az emberi szereplőgárdát.

Jómagam úgy gondolom, hogy a horrorrajongók nem feltétlenül fogják maradéktalanul megtalálni ebben a filmben az elvárásaikat, merthogy én sem igazán sorolnám a horror műfajába (még úgy sem, hogy azért akadnak benne feszült pillanatok). Viszont mindezek hiányát az én szememben bőven pótolták elsősorban a történeti mondanivalójával, a furcsa hangulatával, ami igencsak sokáig a nézővel marad a film megtekintése után is, és a bizarr kapcsolati rendszerével, ami ember és állat közt kialakulhat. Tőlem megkapja az erős négy csillagot.

dráma | horror | sci-fi | thriller

A Majomszeretet: Egy félelmetes kutatás című filmben egy mozgássérült férfi emberi agysejtekkel injekciózott majmot képez ki, hogy a segítségére legyen. A majomban azonban szép... több»

2