2019.01.17 08:32 Márton Olvasottság: <100x
1

Egy kimondottan jó farkasemberfilm, csipetnyi fekete humorral

Kimondottan kedvelem a 80-as és a korai 90-es évek horrorfilmes felhozatalát, mert ez időtájt talán sokkal kreatívabbak voltak a horrorkészítők mint manapság! Persze mostanában is készülnek jó vagy akár kiemelkedő minőségű horrorfilmek, de a klasszikus jelzőt jóval kevesebben érdemlik ki, mint mondjuk a régebbi társaik! Érdemes megemlíteni azt is, hogy a régebbi horrorfilmek kedvelői, egyből tudnának olyan filmkészítők egész sorát azonnal felsorolni, akik kiemelkedőt tudtak alkotni e téren, elég csak ha John Carpenter, David Cronenberg, George A. Romero, Wes Craven vagy Tobe Hooper urak neve eszünkbe jut (bizonyára mindenkinek vannak ezen filmkészítők remekműveiből egy-két kedvence)! Persze most is vannak kiemelkedő alakjai a horror műfajnak, csak épp jóval kevesebben...sajnos!

Jelen filmünk forgatókönyvírója és rendezője John Landis nem épp a fentebb felsorolt impozáns társaság jelképes tagja, de az tény, hogy más műfajokban kiemelkedőt tudott alkotni, elég csak ha az 1991-es Sylvester Stallone-s Oscar, vagy az 1988-ban bemutatott Amerikába jöttem című alkotásaira visszaemlékszünk! Tehát kijelenthető hogy Mr. Landis nem épp egy horrorguru, mégis sikerült neki ezzel a filmmel letennie a névjegyét a horror berkeken belül! Talán mert pont jó időben készítette el a filmet, hisz 1981-ben egy mára szintén kultikus farkasemberes horrorfilm is napvilágot látott, ez volt az Üvöltés! A két filmet egyáltalán nem hasonlítanám össze, hisz csupán három dolog volt a közös bennük, az egyik, hogy mindkét film egy évben került mozikba, a másik, hogy mindkét film farkasember témát dolgozott fel és a harmadik közös dolog a két filmben, Rick Baker személye! Ö volt, aki mindkét filmben felelős volt a farkasemberünk kinézetére, (mondanom sem kell, hogy pazar munkát láthatunk tőle e téren)! 1982-ben ebben a filmben alkotott munkássága miatt, el is nyerte az Oscar-díjat, a legjobb smink kategóriáján belül!

Egy kimondottan jó farkasemberfilm, csipetnyi fekete humorral

Maga a film története elképesztően egyszerű, de mégis kimondottan szórakoztató és ezt a rendezőjének köszönhetjük! Mert képes volt tökéletesen eltalálni az arányokat a filmjében, hisz a film egyértelműen elsősorban a horror műfajába sorolható, mégis a humor is fellelhető benne, szerencsére nem olyan mértékben, hogy önmaga paródiájává váljon a kész produkció!

A filmben az átalakulások technika alkalmazása, még a mai napig simán megállja a helyét (elképzelni sem merem hogy 1981-ben milyen hatású lehetett ez)! Akárcsak a karakterek és a történetvezetése is még a mai szemmel is teljesen rendben volt!

Ami engem talán egy kicsit zavart a filmben, az a zenei betététek használata, de mindent egybevéve egy kiemelkedő minőségi horrorfilm volt!

horror | szatíra | vígjáték

Az Egy amerikai farkasember Londonban című filmben Davidre és Jackre egy kis angol falu közelében rátámad egy farkashoz hasonlító állat. Jack belehal sérüléseibe, David pedig... több»

1