2023.11.24 21:24 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Hiába ismertek a filmbéli színészek, fél óra után majdnem kikapcsoltam

A 2009-ben bemutatott Town Creek című filmet csak azért kezdtem el nézni, mert túlzottan jónak tartottam a filmben szereplő színészeket ahhoz, hogy egy rossz filmnek véljem előjáróban jelen produkciónkat. Ugyanis ha rátekintünk a filmbéli szerepeket betöltő színészek neveire, Henry Cavill, Dominic Purcell és Michael Fassbender, akkor okkal reménykedhet a néző abban, hogy egy ilyen névsorral filmre vitt alkotásból még valami egész jó is kisülhet. Ha a színészek nevei még nem lennének elegendőek, akkor hát ott volt még a rendező kiléte is, ugyanis a filmet az a Joel Schumacher (1939–2020) rendezte, akinek sikerült már egy-két rendezésével komoly hírnevet szereznie (Ha ölni kell, 8 milliméter vagy A fülke című rendezéseivel). Tehát előjáróban majdhogynem minden adva volt ahhoz, hogy egy jó filmet tisztelhetek majd a Town Creekben, de azt kell hogy írjam, hogy a film harmadánál majdhogynem feladtam. Lássuk hát, hogy milyen is lett jelen filmünk.

Maga a film történetének a kezdete (ami a második világháború kirobbanása előtt játszódik) kimondottan érdekesen indít, ráadásul roppant meggyőző a színek használata, mindemellett igencsak sikeresen teremti meg a misztikus hangulatot. Aztán ugrunk egy nagyot az időben (a történetet innentől kezdve a napjainkban folytatódik), és itt jelentkeztek azok a gondok számomra a filmben, ami miatt majdhogynem félbehagytam. Az első komolyabb gondom azzal volt, hogy olyan keszekuszává vált igencsak rövid időn belül a történetvezetés, hogy szinte alig tudtam követni. Bár ekkor még azzal próbáltam nyugtatni magamat, hogy talán majd a film játékidejének az előrehaladtával minden homályos folt a helyére kerül. Csakhogy nem csak ez az egy dolog volt, ami kibillentett a film élvezeti értékéből, hanem a filmben alkalmazott vágások is, amik annyira gyorsak lettek, hogy már szinte élvezhetetlennek találtam a látottakat. Annyira kapkodó kameraváltások és vágások sokasága volt a film eme periódusában, hogy a nézője csak kapkodta a fejét mindezen, és csak próbált lépést tartani a cselekmény felvezetésével. Persze volt már korábban is „szerencsém” efféle kivitelezéssel elkészített filmekhez, de azok akkor sem, és valószínűleg ezután sem fogják elnyerni a tetszésemet. Viszont amikor már mindezen negatívumokkal kezdtem torkig lenni, hirtelen mintha a készítők levették volna a lábukat a gázról, és végre élvezhető sebességre kapcsoltak volna a filmben. Ráadásul a videóklipekben ismert sűrű és hirtelen vágásokból is kellően visszavettek ahhoz, hogy végre élvezhető minőségről beszéljek e téren is. Persze azért nem válik minden arannyá a film játékidejének a felétől, ugyanis megjelennek a CGI-technikával megalkotott jelenetek, és hát azt kell hogy írjam, hogy sajnos látszanak is ezeken a költségvetési hiányosságok (mondjuk nem az összes jelenetén, de úgy a felén biztos). Viszont azt ki merem jelenteni, hogy a film felétől ismételten sikerült nálam a cselekményével megragadnia, ugyanis kellően egyedivé és élvezhetően pörgőssé vált.

Hiába ismertek a filmbéli színészek, fél óra után majdnem kikapcsoltam

Mindezek után pár szó a filmbéli karakterekről és az őket alakító színészi játékról. Kissé bántam, hogy a készítők nem adták meg a film elején a nézőknek azt a fajta lehetőséget, hogy érzelmileg talán elkezdhessenek kötődni egyes szereplőkhöz, ugyanis sokkal fontosabbnak érezték itt a készítők azt, hogy minél hamarabb letudhassák a cselekmény felvezetését, pedig egyáltalán nem lettek rosszak a megírt karakterek, és a színészi alakítások is teljesen elfogadhatóra sikeredtek. Ha valamit még bántam egy kicsit a Town Creekben, hogy sok esetben az akciójelenetek háttérbe szorították a film történetében rejlő félelemkeltést, emiatt pedig csak egy pörgős és érdekesnek nevezhető cselekményt kapunk, aminek viszont így sajnos nem lett túlzottan acélos az atmoszférája.

Mindent egybevéve bizonyára megbántam volna, ha feladom az első fél órája után jelen produkciónkat, ugyanis egy egészen jó film kerekedett végül is ki belőle. Kár, hogy ennyire összecsapták a film első harmadát, emiatt pedig három csillagnál többet nem érdemel.

46 Town Creek  (2009)

horror

Egy család befogad egy tudóst, aki kísérleti alanyként használja fel a családtagokat és évekig fogva tartja őket. Néhány év múlva Evan keresi bátyját, akit meg is talál és... több»

1