2015.10.30 13:06 Sodanth Olvasottság: <100x
1

Have you recently had a close encounter?

Steven Spielberg nagyszerű rendező, sok műfajban kipróbálta magát, ott volt az első sikere a Cápa, majd jött ez, aztán az Indiana Filmek, az E.T., a Jurassic Park, majd a politikai és háborús drámák. Mindegyik filmje más, de sokuk scifit erősíti és szinte mindegyikben benne van az ő gyermekien naiv rácsodálkozásra a világra. A Harmadik típusú találkozások talán a legérettebb scifije. Fogta a városi legendákat az ufok-ról, Roswellről, meg a Bermuda háromszögbeli eltűnésekről és összegyúrta egy igazán eredeti történetté.

Fontos az időszak, amikor készült, 1977. A hidegháború még javában zajlott, az emberek mindennapjait átszőtte a félelem, a paranoia és a csalódottság a hatalom felé (nem beszélve arról, hogy Lucas Star Warsa is ekkor jelent meg). A film ügyesen érzékelteti, hogy az emberek mennyire félnek az ismeretlentől, erre remekül rájátszanak a színészek. Richard Dreyfuss nagyszerű, otthoni őrülete néhol már vicces, akárcsak Melinda Dillon, akinek arcáról végig érezzük a félelmet, leginkább gyermeke épsége miatt.

Have you recently had a close encounter?

Nagyon jók még a mellékszereplők is gondolok itt Francois Truffaut-ra vagy Bob Balabanra akár. A film igazi előnye viszont a látvány és ebben nagy köszönet a magyar Vilmos Zsigmondnak, eszméletlen milyen színekben és beállításokban fotózott. Az űrhajó felbukkanása a hegy mögül valami fantasztikus, a száj tátva marad tőle, mindezt CGI nélkül ugye, ma is megállja a helyét. Jó volt, hogy Steven nem az emberiséget elpusztító lényeknek gondoltak az ufo-kat, inkább kedves utazóknak, akik csak vizsgálnak, aztán továbbállnak. John Williams zenéje pedig mérföldkő, nagy nagy főhajtás előtte, hogy Kodály munkáját is elővette, ráadásul volt még egy nagyon fontos projektje abban az évben Lucassal. Nagyszerű film a Harmadik típusú találkozások, alapscifi, Spielberg még a legjobb formájában volt és a filmből készült minisorozat is, a Taken is nagyon jól továbbgondolta a filmet, azért is nagy köszönet. 1977 pedig fontos megálló a film történetében, mert Spielberg és Lucas ekkor újították meg a filmipar és a scifi világát, köszönet értük.

dráma | sci-fi

Egy amerikai kisváros lakóinak életét rejtélyes, azonosítatlan repülő tárgyak érkezése zavarja meg. Akik kapcsolatba kerültek a világűrből érkező idegenekkel, furcsán... több»

1