Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
80%

Harmadik típusú találkozások (1977)

Close Encounters of the Third Kind
Filmadatlap
 
30
Szereplők
16
Vélemények
45
Képek
5
Videók
 
Timon   2020. 04. 07.

legújabb vélemény

Alapvető

Tartalmaz cselekményelemzést. Ezt a sci-fik hajnala után nem sokkal bemutatott gyöngyszemet el tudom nevezni ezt ,,második 2001:űrodüsszeiának".Ugyanis a retró hangulatom túlmenően még fölöttébb elgondolkodtató cselekmény sorozattal lepi meg a nézőt és a sci-fi történelemben kifejezetten úttörő.A vége felé már kimondottan izgalmas volt,de ennél csak a rejtélyesebb oldala volt jobb.Az űrlények megjelenése az egyik kedvenc jelenetem,a másik még az,amelyben feltűnően megváltozik a férfi viselkedése. Lényegében már az elején izgató volt az hogy elment az áram,aztán jöttek az ufók,majd minden visszaállt,mintha mi sem történt volna...Legalábbis majdnem.Ez a film többet sugall mint mutat. Stephen Spielbergben ezúttal sem csalódtam.Egyébként a végén a zene kicsit olyan volt,hogy szinte össze lehetne kapcsolni az E. T. filmzenéjével. 10/10

 
Filmelemző   2018. 06. 13.

A sci-fi műfaj szent grálja számomra ez a film, mert ez volt az első mozis produkció, mely a tudományos fantasztikum felé fordított. Dreyfuss óriási benne és remek a film scriptje illetve rendezése is. Mindig is valahogy igy képzeltem el az első talá... több»


 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

Nagyon vicces, ahogy egyre jobban megőrül emberünk az idegenektől és folyamatosan mindenből azt az Ördöghegyet formázza ki. Néha kicsit ironikus volt a film.

 
ZozArt89   2019. 07. 17.

Remek, egyedi és újszerű. Nem tudok elmenni amellett, hogy valami újat teremtett. Akkoriban ez nagy szó volt. MA már a legtöbb gyerek csak kinevetné pedig igencsak érdemes odafigyelni rá.

 
Sabnock Sanatory   2020. 03. 17.

Spielberg egyik fura rendezése.Nem mondhatnám,hogy nem tetszett,csak egy-két dolog valahogy annyira gyerekesnek,idegesítőnek tűnik,hogy lerombolja jóval a véleményemet,hogy tetszik.Talán Dreyfuss aki kissé feltornázza a mozit.

 
sipiarpi   2016. 09. 01.

Gyerekként – mondhatni – meghatározó élmény volt. Sőt mai szemmel is élvezhető, izgalmas film. A legjobban a Kodály-módszert elsajátító földönkívüliek tetszettek! :)

 
FarZoo   2015. 06. 25.

Annak ellenére, hogy régi film, egy igazi klasszikusnak mondanám. Ma nézve is egyedülálló élményt nyújt, szórakoztat, igazi klasszikus. Látványra sem rossz, összetett film.

François Truffaut
François Truffaut
Melinda Dillon
Richard Dreyfuss
Richard Dreyfuss
Teri Garr
Richard Dreyfuss
Richard Dreyfuss
Melinda Dillon
Richard Dreyfuss
Richard Dreyfuss
François Truffaut
Melinda Dillon
Richard Dreyfuss
Melinda Dillon
Richard Dreyfuss
Melinda Dillon
Richard Dreyfuss
Richard Dreyfuss
Melinda Dillon
Cary Guffey
François Truffaut
Richard Dreyfuss
Melinda Dillon
Cary Guffey
Richard Dreyfuss
Richard Dreyfuss
Teri Garr
François Truffaut
Melinda Dillon
Cary Guffey

A film összbevétele 303 788 635 dollár volt (imdb.com).

 

A Rotten Tomatoes oldalán 96%-os értékelést kapott 51 kritika alapján.

(Bogi87)
 

A 2. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1977-ben.

(dulkap)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

A Kodály-módszer is fellelhető a filmben, mivel a földönkívüliekkel a kommunikáció során az öt hangból álló dallamot a Kodály Zoltán által megalkotott kézjelekkel mutogatták el, sőt Kodály Zoltán neve is elhangzott.

(Bogi87)
 

Zsigmond Vilmos volt a film operatőre.

(Bogi87)
 

Mivel Francois Truffaut nagyon keveset tudott angolul, ezért a dialógusok jelentős részét fonetikusan tanulta meg.

(Bogi87)
 

A filmet Magyarországon csak kevesen látták teljes valóságában, mivel a magyar mozikban az UFO űrhajós jelenetet nem adták le. A teljes filmet csak videón, illetve csak az 1995 körüli vetítésen volt látható.

(Bogi87)
 

Cary Guffey meglepettnek látszik a földönkívüliek láttán. Ezt úgy érték el, hogy két nagy dobozt helyeztek el a kamera látószögén kívül, amelyekben a stáb két tagja bújt el, egyikük bohóc, másikuk gorilla jelmezben. A megfelelő pillanatban kiugrottak, ezért tűnik olyan meglepettnek a fiatal színész.

(kázsé)
 

Az űrlényeket helyi 8-12 év közötti iskolás lányok játszották. Azért lányok és nem fiúk, mert Steven Spielberg úgy érezte, a lányok méltóságteljesebben mozognak.

(kázsé)
 

Az ördögtorony fölé repülő hatalmas űrhajó alján látható a fejjel lefelé fordított R2-D2 a Csillagok háborújából.

(kázsé)
 
Talán mára már kicsit eljárt az idő a film felett, mégis arra biztatnék mindenkit, aki még nem látta, hogy nézze meg, mert látványban ugyan nem ér fel a manapság moziba kerülő alkotásokhoz, viszont jóval tartalmasabb azoknál, és eszünkbe juttatja, miért is szeretjük Spielberg-et. több»