2022.01.18 10:39 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Egy meglepő slasher horror

Már régebben is hallottam pozitív véleményeket erről a filmről, de amikor két személy is dicsérte eme alkotást itt az oldalon (köszönöm Sabnock Sanatory és BoBamburg), akkor már mindenképp látni akartam én is ezt a horrorfilmet. Miután kerítettem erre időt a napokban, rá kellett jönnöm, hogy valamikor régen volt már szerencsém hozzá, és talán az Éjszakai műszak címen láttam, bár már igencsak ködösek voltak az emlékeim a filmmel kapcsolatban, de annyi azért megmaradt belőle, hogy anno annak idején kimondottan tetszett a film. Vágjunk is bele, hogy milyen lett az Intruder című alkotás (amit eredetileg nem is ezen a címen mutattak volna be a készítők, hanem a The Night Crew címen, csakhogy a forgalmazó ragaszkodott ahhoz, hogy az Intruderre kereszteljék az alkotást, méghozzá azért, hogy már a címe is sugallja a néző felé, hogy egy slasher horrorhoz lesz szerencséje).

Véleményemet azzal kezdeném, ami oly sok horrorfilmnek az igazi rákfenéje szokott lenni, méghozzá a kimondottan alacsony költségvetés. Nos ezen a téren eme film sem büszkélkedhet hatalmas, de még nagynak sem mondható gyártási költségvetéssel, hisz a kicsivel több mint 100.000 dollárt sok mindennek lehet nevezni, csak épp nem sok pénznek ahhoz, hogy egy filmet összehozzanak belőle. Csakhogy nem ez volt a helyzet ennél az alkotásnál, merthogy sikerült a készítőknek egy igazán emlékezetesre sikeredett horrorfilmet összehozniuk. Ehhez persze kellett egy jó ötlet (bár a legtöbb slasher horrornál szinte majdhogynem egy kaptafára készültek a forgatókönyvek), itt is e téren hasonló a felállás, viszont kimondottan üdítő élmény volt az, hogy a helyszín választása egyedire sikerült. Csakhogy a készítők nem érték be ennyivel, merthogy igencsak egyedi kamerakezeléseket is használtak a filmben, ráadásként pedig egy olyan befejezést rittyentettek a végére, ami tényleg egyedivé tette a filmet. Tehát eme film az ékes példája annak, hogy kis költségvetésből miként lehet egy kimondottan szórakoztató horrorfilmet összehozni.

Egy meglepő slasher horror

Egy másik kimondottan nagy pozitívuma a filmnek, hogy az elhalálozások nemcsak hogy kreatívra sikeredtek, de piszkosul véresek és brutálisak lettek (emiatt pedig csupán az amerikai mozikban mutatták be vágatlanul, és egészen a film DVD-s kiadásáig kellett arra várni, hogy mindenhol elérhetővé váljon a vágatlan változata). Ráadásként eme elhalálozásokat egészen jól sikerült kivitelezniük a maszkmestereknek. Sok slasher horrornál nagy gondot szokott okozni számomra az, hogy szinte fel tudnék már a film elején állítani egy elhalálozási sorrendet, nos ennél a filmnél ez is egy kicsit másképpen volt. Be kell hogy valljam, volt egy-két olyan karakter, akin rendesen meglepődtem e téren (tehát megy a pacsi ezért). De ha már a karaktereknél tartunk, azt is érdemes megemlíteni, hogy a tipikus slasher horrorfilmekre jellemző prototípusokat kapjuk, mégis szinte egytől egyig kedvelhetőek, és egy pillanatra sem érződik az, hogy eme karakterek csupán tölteléknek számítanának a nagy mészárlásban.

Apróbb negatívumai számomra a filmnek a kissé elnyújtott felvezetés, illetve a gyilkos kiléte, nem azt mondom, hogy gyorsan rájön a néző, ráadásul a készítők nagyon erőltetve próbálták meg a gyilkos kilétét egy másik személyre ráerőltetni, ráadásul még akkor is, amikor már szinte egyértelművé válik az, hogy valójában ki aprítja a fiatalokat. Mindent egybevéve, egy kimondottan szórakoztató és egy igencsak meglepő slasherhez lesz szerencséje a nézőnek ennél a filmnél.

56 Intruder  (1989)

horror | thriller

Egy szupermarketben rejtélyes éjszakai ügyleteteket folytatnak, melynek tetteseit hamarosan egy gyilkos kezdi eltenni láb alól.

2